Milanović će posjetiti Canberru, Sidney i Melbourne u Australiji, te Wellington i Auckland na Novom Zelandu, i održati predavanja na tri važna sveučilišta: Macquire (Sidney) te Monash (Melbourne) i Auckland

Premijer Zoran Milanović uputit će se u ožujku u posjet Australiji i Novom Zelandu i tom prilikom će posjetiti gradove Canberru, Sidney i Melbourne u Australiji, te Wellington i Auckland na Novom Zelandu, doznaje se iz Vlade.
Radi se o prvom posjetu jednog predsjednika Vlade od hrvatske neovisnosti, ovim do sada u hrvatskoj vanjskoj politici pomalo zanemarenim zemljama. U proteklih deset godina nije bilo niti jednog posjeta iz Republike Hrvatske Australiji, a čak 13 godina Novom Zelandu. Raniji posjeti bili su uglavnom na razini parlamentarne suradnje. Stoga se na planiranju i pripremi ovog putovanja radilo više mjeseci.
Prvi poticaj za ovo putovanje došao je od premijera Novog Zelanda Johna Keya koji je, u pismu tijekom ljeta prošle godine, izrazio interes za službenim posjetom na premijerskoj razini. Podsjećamo, na Novom Zelandu živi oko 60.000 novozelandskih državljana hrvatskog podrijetla visoko integriranih u tamošnje društvo.
Milanović će posjetiti kontinent na kojem, prema službenim popisima stanovništva, živi oko 120.000 Hrvata, dok se procjene kreću između 200.000 i 250.000.
Milanović će održati predavanja na tri važna sveučilišta: Macquire (Sidney) te Monash (Melbourne) i Auckland koja se nalaze među sto najboljih na svijetu.
U pratnji premijera bit će njegova supruga te ministar obrane Ante Kotromanović, koji će se, u paralelnom programu susresti sa zamjenikom ministra obrane Australije Stuartom Robertom te ministrom obrane Novog Zelanda Jonathanom Colemanom. Teme od zajedničkog interesa bit će suradnja u međunarodnim operacijama (zajedničko sudjelovanje u misijama ISAF i ATALANTA) te razmjena stavova o sigurnosnoj situaciji u dvije svjetske regije i borbi protiv piratstva.
(Večernji list)