Prvi Muzej tambure, ne samo u Slavonskome Brodu i Hrvatskoj, nego i u svijetu zauzima oko 130 četvornih metara. Udruga tamburaša, od koje je ideja potekla, prikupila je vrijedne primjerke tog tradicijskog instrumenta sada smještene u kazamatu zapadne barokne brodske Tvrđave

Nakon šest godina “porođajnih muka” ideja o potrebi otvaranja Muzeja tambure u Slavonskom Brodu, konačno se ostvarila.
U kazamatu zapadne barokne brodske Tvrđave, 23. siječnja, konačno je otvoren prvi Muzej tambure ne samo u ovome gradu i Hrvatskoj nego i u svijetu. Na oko 130 četvornih metara, Udruga tamburaša od koje je ideja potekla, prikupila je vrijedne primjerke tog tradicijskog instrumenta.
Tako je za početak u Muzeju izloženo 60-tak glazbala raznog oblika, veličine, načina ugađanja, prikaza povijesnog razvoja tambure pa sve do izložene publicistike i nakladništva.- No još uvijek nemamo dovoljno prostora za diskografiju, za znamenite ličnosti, skladatelje, promicatelje glazbe… kako je u početku zamišljeno – kaže jedan od začetnika ideje, etnomuzikolog i začetnik tamburaštva na ovim prostorima Mihael Ferić, nadajući se u budućnosti većem prostoru koji bi bio multimedijalni muzejsko informacijski edukacijski centar. U Muzeju je predviđena i demonstracija graditelja glazbala koji će organiziranim grupama pokazati kako se izrađuju instrumenti.
– To je važno jer nigdje u svijetu ne postoji takav instrument i toliko instrumenata. Iako prema nekim teorijama muzikologa, tambura nije autohtoni hrvatski proizvod, izložbom kao i do sada objavljenim Hrvatskim tamburaškim brevijarom, dokazujem da je tambura ovakva kakva je nastajala od druge polovine 19. stoljeća do danas djelo hrvatskih umova – ustvrdio je Ferić.
Slavonski Brod je od danas prvi hrvatski grad – središte izučavanja tambure i svega što je uz nju vezano. Mogućnosti su to i za razvoj Grada koji postaje sve zanimljiviji zbog sve više turističkih atrakcija u njemu.
(Marija Radošević- Glas Slavonije)