Publika će u HKD-u na Sušaku moći vidjeti 28 filmova s četiri kontinenta a u Rijeku dolazi 36 filmskih autora i producenata

Prvi History film festival u Rijeci počinje 6. rujna. Na tome međunarodnom festivalu povijesnih dokumentaraca publika će u HKD-u na Sušaku do 9. rujna moći vidjeti 28 filmova s četiri kontinenta – ali nijedan domaći.

Među njima su četiri svjetske i dvije europske premijere, a svi se natječu za Grand prix festivala i ostale nagrade koje dodjeljuje međunarodni žiri, kojim predsjeda njemački povjesničar Reinhard Heydenreuter. Katalog festivala s rasporedom programa možete pogledati ovdje.

“Ne skupljamo se da bismo partijali, već je naš prioritet film – dobar film”, rekao je direktor festivala Bernardin Modrić, koji tvrdi da ovi filmovi pokazuju kako povijest može biti zanimljiva i zabavna. U Rijeku dolazi 36 filmskih autora i producenata, a Modrić očekuje i puno gledatelja.

Podrška HAVC-a festivalu je izostala, ali su ga pomogli Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, turističke zajednice Rijeke, Opatije i Kvarnera, Francuski institut te francusko i kanadsko veleposlanstvo. S producenticom Tihom Modrić o festivalu je razgovarao Saša Vuksan.
(radio.hrt.hr)