U radu skupa sudjelovala je mladež hrvatskih zajednica iz Mađarske, Italije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Vojvodine

Dvadesetak predstavnika hrvatske mladeži srednje i istočne Europe, radi upoznavanja i dogovora o suradnji, okupilo se tijekom vikenda u Tavankutu i Petrovaradinu na prvome Forumu mladih hrvatskih manjina, koji su organizirali Hrvatska matica iseljenika (HMI) i Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji. 
‘Već kada si manjinac, ti si na određen način izoliran, na određen način sam. Ovako vidiš da imaš ljude širom svijeta s kojima dijeliš takvu sudbinu. S njima imaš mnogo toga zajedničkog ali su iskustva različita i ona mogu pomoći’, naveo je rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine HMI-ja Marin Knezović govoreći o razlozima sazivanja Foruma.
Predstavnik HNV-a Darko Baštovanović dodaje kako je svrha organiziranja Foruma da se na učinkovit i cjelovit način doprinese povezivanju mladih pripadnika hrvatskih zajednica iz država jugoistočne i srednjoistočne Europe.
‘Pozdravljamo napredak Srbije prema EU, no hrvatska manjina još je problem’
Iako se točan broj pripadnika hrvatskih autohtonih zajednica ne zna, procjenjuje se ih ima oko 400.000, rečeno je na skupu koji se tri dana odvijao u Tavankutu, u prostorima hrvatske udruge ‘Matija Gubec’.
Status, prihvaćenost, najčešći problemi, modeli organiziranja i načini uključivanja mladih u život zajednice i društvo domicilnih država, samo su neke od tema o kojima su predstavnici nove generacije Hrvata iz okruženja razgovarali.
U radu skupa sudjelovala je mladež hrvatskih zajednica iz Mađarske, Italije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije i Vojvodine.
Ideja o njihovu susretu potekla je sa 22. Foruma hrvatskih manjina koji je održan prije godinu dana u sjedištu Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu.
Organizatori planiraju da se ovakvi skupovi mladih organiziraju svake godine.
(www.tportal.hr)