Dvadesetak ulja na platnu i pastela s impresivnim motivima Dalmacije i Moslavine Mladena Mitra izloženo je u Hrvatskom centru. Izložbu naslovljenu „Dalmaciji i Moslavini“ otvorio je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota

Dvadesetak ulja na platnu i pastela s impresivnim motivima Dalmacije i Moslavine, autora Mladena Mitra, izloženo je na prvoj autorovoj izložbi u Beču, otvorenoj u četvrtak navečer, 12. lipnja u tamošnjem Hrvatskom centru (HC). Izložbu naslovljenu „Dalmaciji i Moslavini“ otvorio je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, u nazočnosti brojnih bečkih i gradišćanskih Hrvata i njihovih austrijskih i hrvatskih prijatelja iz Kutine i okolice, koje je uvodno pozdravila glavna tajnica HC-a Gabrijela Novak-Karall.
– Izložba ,ne samo da daje umjetnički prikaz unikatnih ljepota, nego je i simbolična poveznica Sjevera i Juga Hrvatske, izvandomovinske s domovinskom Hrvatskom, a što ukazuje na jedinstvo Hrvata bitno za njihovu budućnost u Europskoj uniji“, rekao je Bakota. Dodao je kako je i sam kao branitelj u vrijeme Domovinskog rata ima priliku upoznati idilu i carstvo tišine Lonjskog polja.
Hrvatski je veleposlanik istaknuo kako izložbu vidi i kao dodatni poticaj Austrijancima da navrate u Dalmaciju i Moslavinu i uživaju u njihovim prirodnim ljepotama. O autoru izložbe Mladenu Mitru, profesoru umjetnosti, koji se amaterskim slikarstvom bavi već gotovo 35 godina govorio je njegov prijatelj, novinar i publicist te predsjednik ogranka Matice hrvatske u Kutini Dragutin Pasarić.
Izložbu je uveličala svojim sjajnim glazbenim izvedbama Klapa Škrlet iz Kutine, čiji je član i kutinski gradonačelnik Rudić. Pokrovitelj izložbe, koja se može razgledati do sredine mjeseca srpnja je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji, a organizatori su ogranak Matice hrvatske Beč, ogranak Matice hrvatske Kutina i Hrvatski centar u Beču.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek