Na nedjeljnoj misi u crkvi svetoga Kuzme i Damjana odzvanjale su hrvatske pjesme. Misu je muzički oblikovao zbor Rosica iz Devinskoga Novoga Sela, da bi razveselili mali broj tamošnjih Hrvata

U bivšem hrvatskom selu Dúbravka u Slovačkoj na nedjeljnoj misi 12. ožujka u crkvi svetoga Kuzme i Damjana odzvanjale su hrvatske pjesme. Misu je muzički oblikovao zbor Rosica iz Devinskoga Novoga Sela, da bi razveselili mali broj tamošnjih Hrvata.

Selo Dubrava su osnovali Hrvati, rekao je povjesničar Jožef Klačka. U naselje vlastelinstva Devin su došli vjerojatno početkom 1570.

Obitelj Bathory je imanja imala i u Hrvatskoj. Kada su Turci 1539. uništili sva sela na kaptolskom vlastelinstvu na istoku Zagreba, vlastelin Bathory preselio je tamošnje stanovnike u Dubravku. Danas samo još nadgrobni spomenici svjedoče o hrvatskoj povijesti Dubravke.

Budući je hrvatski jezik bio sličan slovačkome, asimilacija Hrvata počela je već u 18. stoljeću. Kad se Klačka iz Devinskoga Novoga Sela preselio u Dubravku, još je pet ljudi znalo hrvatski.

Dúbravka, njemački Kaltenbrunn danas je dio glavnoga grada Slovačke Bratislave/Požuna.
(Hrvatska redakcija ORF-a)