Brigadirka Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica nakon što joj je taj čin jučer dodijelio hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, na prijedlog ministra obrane, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu

Brigadirka Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica nakon što joj je taj čin jučer dodijelio hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović, na prijedlog ministra obrane, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.
Iz MORH-a navode da je Garašić dodijeljen privremeni čin brigadne generalice budući da će na dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu provesti godinu dana nakon čega bi mogla dobiti i trajno promaknuće.
Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja, generalica Garašić surađivat će s afganistanskim vlastima, misijom UN-a u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugima koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, odnosno pravima žena. Njezin posao uključivat će obuku, potporu i rad s lokalnim vlastima radi ‘integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada’ afganistanskih vlasti i društva.
Generalici Garašić ta misija neće biti prvi susret s Afganistanom. Ondje je već odradila šestomjesečni mandat 2010. kad je u misiji ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN). Uz to, obnašala je i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a. piše Hina.
Prva hrvatska generalica Gordana Garašić profesionalnu karijeru počela je u MUP-u u kolovozu 1994., a u MORH-u je od veljače 1995. Diplomirala je na Pravnom fakultetu, a pravosudni ispit položila je 2006. Tijekom karijere obnašala je niz dužnosti, a među najvažnijima je ona vojne savjetnice u predstavništvu RH pri NATO-u i EU te pomoćnice savjetnika predsjednika RH za obranu. Od lipnja 2012. do lipnja 2013. školovala se u ‘Dwight E. Eisenhower’, školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta gdje je stekla zvanje magistra. Privremeni čin generalice dodijeljen joj je u skladu sa Zakonom o službi u Oružanim snagama RH.
(HRT)