Sisački biskup Vlado Košić predvodio je svečano misno slavlje na hrvatskom jeziku u povodu najvećeg hrvatskog marijanskog proštenja Bačkoj Gospi od Bunarića. Okupilo se više tisuća Hrvata koji već stoljećima posljednje nedjelje u kolovozu hodočaste na Bunarić odjeveni u bačke narodne nošnje i noseći lik Gospe. U koncelebraciji bili su domaći subotički biskup Ivan Penzeš i pomoćni biskup biskupije Vac iz Mađarske Lajos Varga

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 30. kolovoza u Subotici svečano misno slavlje na hrvatskom jeziku u povodu najvećeg hrvatskog marijanskog proštenja Bačkoj Gospi od Bunarića. Na tom tradicionalnom proštenju okupilo se više tisuća Hrvata koji već stoljećima posljednje nedjelje u kolovozu hodočaste na Bunarić odjeveni u bačke narodne nošnje i noseći lik Gospe. U koncelebraciji bili su domaći subotički biskup Ivan Penzeš i pomoćni biskup biskupije Vac iz Mađarske Lajos Varga.
Gospi od Bunarića hodočašte i brojni Mađari, pa je tako jutarnju misu na mađarskom predvodio biskup Varga, a na kraju riječi pozdrava braći Mađarima uputio je i biskup Košić.
Mons. Košić prisjetio se i mnogih vrijednih hrvatskih književnika, znanstvenika, glazbenika i umjetnika, svećenika i biskupa koji su potekli upravo iz ovih krajeva u kojima su živjeli i danas žive hrvatski ljudi.
Dan ranije, 29. kolovoza, biskup Košić predsjedao je zajedničkom pokorničkom bogoslužju, na kojem su sudjelovali i domaći biskup Penzeš i mađarski biskup Varga te 28 svećenika. Pojedinačna ispovijed trajala je više od sat vremena, a svi biskupi i svećenici su ispovijedali. Nakon toga je na prostoru kod Bunarića bila organizirana procesija u kojoj su sudjelovali biskupi, svećenici i mnoštvo vjernika noseći svijeće i sliku Gospe te pjevajući marijanske pjesme.
(IKA)

Fotogalerija