Svečano obilježavanje blagdana, u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina i HNV Republike Srbije, započeto je svetom misom u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja a nastavljeno bogatim kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu
U organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije u nedjelju, 16. listopada 2016. godine svečano je obilježen Dan rođenja bana Josipa Jelačića, jedan od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Svečano obilježavanje blagdana započeto je svetom misom u petrovaradinskoj crkvi Sv. Jurja, u kojoj je kršten ban Jelačić, a nastavljeno bogatim kulturno-umjetničkim programom u amfiteatru na SPENS-u u Novom Sadu.

Obilježavanju ovoga važnoga blagdana nazočili su dr. Slaven Bačić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije te brojni drugi predstavnici najznačajnijih hrvatskih institucija, udruga i društava iz Republike Srbije, kao i brojni uzvanici: ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije Aleksandar Vulin, veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Gordan Markotić, zamjenik ministra kulture, javnog informiranja i odnosa s vjerskim zajednicama Autonomne pokrajine Vojvodine dr. Nebojša Kuzmanović, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, predsjednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović, predsjednik Zajednice protjeranih Hrvata Srijema, Bačke i Banata Mato Jurić i drugi.

Obilježavanju su nazočili i predstavnici Državnog ureda, savjetnik s posebnim položajem za hrvatsku nacionalnu manjinu Milan Bošnjak i stručni suradnik Hrvoje Šincek.
(www.hrvatiizvanrh.hr)