Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.
Od 1996. 5. kolovoza se u Hrvatskoj obilježava svečanošću podizanja zastave na kninskoj tvrđavi, prisjećajući se istog čina iz kolovoza 1995., te prigodnim programom u Kninu. I u drugim gradovima i mjestima organiziraju se koncerti, priredbe i vatrometi.
22. obljetnica oslobođenja Knina te Dan pobjede 2017. proslavljeni su 5. kolovoza središnjom proslavom u Kninu, održana je i tradicionalna svečanost podizanja zastave te priredba.
Vojni ordinarijat (Vojno-redarstvena biskupija) u Republici Hrvatskoj ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu od utemeljenja, istoga dana u Kninu proslavljen je i blagdan nebeske zaštitnice Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.
Svečanu koncelebriranu misu za domovinu u crkvi Gospe velikoga hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu predvodio je vojni biskup u RH (vojno-policijski biskup) Jure Bogdan u zajedništvu sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem koji je održao propovijed.
U danima uoči 5. kolovoza u svim policijskim i vojnim kapelanijama, u dogovoru s načelnicima policijskih uprava odnosno zapovjednicima postrojbi, vojni i policijski kapelani organizirana su misna slavlja i molitve za domovinu.
U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” HKD Napredak Podružnica Knin organizirala je XI. tradicionalnu Smotru folklora “Knin 5. kolovoz”. Na Smotri ove godine predstavljeno je 14 društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a među njima su i ona koja nastupaju na državnim i međunarodnim smotrama.

Program proslave
(wikipedia.org; ika.hr)