U ponedjeljak, 1. srpnja 2013. održana je proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Muriju kraj Berna u rezidenciji Veleposlanstva Republike Hrvatske koja se razlikovala od svih dosadašnjih, jer je to ujedno bila i proslava pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Ove godine veleposlanik Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji i Kneževini Lihtenštajn, gospodin Aleksandar Heina sa suprugom Zvjezdanom Heina, i generalni konzul Republike Hrvatske u Zürichu, gospodin Hrvoje Cvitanović, pozvali su na domjenak u rezidenciji Veleposlanstva, uz istaknute Hrvatice i Hrvate iz hrvatskih udruga i iz poslovnih krugova, i u Švicarskoj stacionirani međunarodni diplomatski kor.
Pozivu se odazvalo oko 130 diplomatskih predstavnika prijateljskih zemalja; došli su predstavnici manje- više svih EU zemalja na veleposlaničkoj ili na nižoj razini, između ostalih i veleposlanik Richard Jones, šef Delegacije Europske unije u Švicarskoj i Lihtenštajnu u ime EU i veleposlanik Republike Litve Jonas Rudalevicius, kao predstavnik zemlje predsjedavateljice EU, u ime svih članica EU, a izdvojimo još samo veleposlanika Poljske Jaroslawa Starzyka, koji je rado došao na hrvatski domjenak iako je dan kasnije napuštao Švicarsku, što je ipak rijetkost i dokaz prijateljstva.
Također, bili su prisutni i veleposlanici iz zemalja tzv. regije (Srbija, BiH, Kosovo), a u pristojnom broju bili su zastupljeni i predstavnici švicarskih institucija (EDA, BFM, SECO…).
(www.croatia.ch)

VIŠE