Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu, 23. travnja, u Bečkom Novom Mjestu, 24. travnja, te u Zagrebu na sam spomendan, 30. travnja. Pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i Međimurska županija

Zrinska garda Čakovec i ove godine organizira javna događanja u prigodi proslave petog spomendana Zrinskih i Frankopana i Dana Međimurske županije, koji su vezani uz mučeničku smrt hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu 30. travnja 1671. godine. Pokrovitelji proslave spomendana su predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i Međimurska županija. Zrinska garda priređuje događanja u Čakovcu u subotu, 23. travnja, u Bečkom Novom Mjestu u nedjelju, 24. travnja, te u Zagrebu na sam spomendan u subotu, 30. travnja.
U Čakovcu se 23. travnja održao susret i smotra povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske. U sklopu programa misno slavlje u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa predvodio je novi vojni biskup Jure Bogdan. Program se nastavio u središtu grada i perivoju Zrinskih.
U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, Zrinske garde Čakovec i Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” Zmajski stol Čakovec položili su se 24. travnja vijenci u Bečkom Novom Mjestu, a zatim je uslijedilo misno slavlje za Petra Zrinskog i Frana Krstu Frankopana.
Na sam spomendan, u subotu, 30. travnja u Zagrebu će Zrinska garda u mimohodu proći Vlaškom ulicom do Trga bana Josipa Jelačića, a zatim do zagrebačke katedrale ispred koje će najprije u 10.30 sati biti prijavak pokrovitelju proslave predsjedniku Hrvatskog sabora akademiku Reineru, a zatim u katedrali polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te od 11 sati misa zadušnica koju će predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak, redovni član Zrinske garde.
(IKA)