Proslava je održana u malom mjestu Chavannes de Bogis nedaleko Ženeve, a uz domaćine u folklornom programu su nastupile i Duvanjske rose. Zabavni dio programa započeo je zajedničkim kolom svih izvođača i dijela publike, uz glazbenu podlogu tamburaške grupe Ravnica iz Osijeka

HKUD Živa grana iz Ženeve postoji već pet godina. Osnovan je u listopadu 2008. godine na poticaj kanadske Hrvatice Karmele Kristić, koja je tih godina živjela u Ženevi. Nakon njenog povratka u Kanadu, umjetničko vodstvo društva preuzela je mlada Nikolina Ripić i postigla je s društvom zavidnu umjetničku razinu. Petu obljetnicu osnutka društvo je obilježilo proslavom 5. listopada u malom mjestu Chavannes de Bogis nedaleko Ženeve.
Dobra atmosfera koja vlada u društvu osjetila se i te subote na zabavi. Sve je bilo dobro organizirano i ripremljeno. Društvo njeguje i dobre odnose s ostalim folklorašima u Švicarskoj. Nedavno su nastupili u Schaffhausena na proslavi jubileja društva Fala, a ovu njihovu proslavu uveličali su članovi društva Duvanjske rose iz Berna.
Program proslave započeo je intoniranjem hrvatske himne, a potom su slijedili pozdravni govori gostiju, fra Vlade Ereša, voditelja misije u Wallisu i Lausanne i don Ljube Planinića iz Kruševa kod Mostara.
Umjetnički dio programa započeli su domaćini otplesavši splet slavonsko-baranjskih plesova. Ispraćeni su snažnim pljeskom i scenu prepustili njihovim gostima, članovima društva Duvanjske rose. Na scenu su nakon kratke stanke još jednom izašli plesači Žive grane i izveli nekoliko plesova bunjevačkih Hrvata.
Zabavni dio programa započeo je zajedničkim kolom svih izvođača i dijela publike, uz glazbenu podlogu tamburaške grupe Ravnica iz Osijeka.
Dio atmosfere s ove večeri svakako ćete najbolje osjetiti ako pogledate priložene fotografije i filmske isječke.

Tekst: Ivan Ivić