Hrvatska katolička zajednica u Ulmu svečano je u nedjelju 24. studenoga proslavila svetkovinu Krista Kralja.

Tijekom svečanog misnog slavlja u crkvi sv. Georga u tom njemačkom gradu vjernici su pripremili iznenađenje voditelju hrvatskih katolikih zajednica Ulm, Ehingen, Laupheim i Biberach vlč. Iliji Krištiću, svećeniku Sarajevske nadbiskupije organiziravši ujedno u toj prigodi i proslavu njegova 70. rođendana, pozvavši za tu prigodu delegata za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicu Komadinu iz Frankfurta na Majni, koji je propovijedao, a misno slavlje predvodio je vlč. Krištić. U koncelebraciji su bili i dekan dekanata Ehingen-Ulm vlč. Matthias Hambücher i hrvatski svećenik na obližnjoj njemačkoj župi vlč. Anto Marić. Misnom slavlju pribivao je veliki broj vjernika od kojih je više njih mlađih i starijih bilo svečano obučeno u hrvatske narodne nošnje.
Sve je na početku pozdravio vlč. Krištić, zahvalivši vjernicima na tom, kako je kazao, ugodnom iznenađenju, iako nema običaja slaviti rođendan već imendan. Delegat vlč. Komadina je u propovijedi istaknuo kako vjernici Isusa ne slave kao zemaljskog kralja, nego kao gospodara i kralja svega svijeta, svega stvorenoga, cijelog svemira, svega što je Bog u svojoj Božanskoj moći stvorio na cijelom svijetu. „Isus je za nas veličanstvo i dostojanstvo. Ove godine s ovom svetkovinom se ujedno završava i Godina vjere. Neka nas naše hodanje za Kristom učini dostojnim Kristova kraljevstva. Mi Hrvati ovdje u ovom gradu i u Njemačkoj jesmo dio kraljevstva Kristova i što više budemo ostvarivali ideale Kristova kraljevstva, što budemo više nastojali živjeti pravdu, istinu, mir i ljubav, Isusova nagrada nama biti veća. On je za nas kralj, neka nam ujedno bude i snaga da svoju vjeru koju živimo u tuđini onako kako Bog zapovijeda i kako su je naši stari živjeli.“
U prikaznim darovima prineseni su vino i kruh te prigodni darovi vlč. Krištiću za rođendan vjernika iz hrvatskih katoličkih zajednica Ulma, Ehingena, Laupheima i Biberacha.
Prigodnu čestitku za rođendan vlč. Krištiću na kraju misnog slavlja uputio je uime vjernika i njemačkih zajednica iz dekantaa Ehingen-Ulm dekan vlč. Hambücher.
Delegat vlč. Komadina je vlč. Krištiću uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta, a također i uime svih hrvatskih svećenika i pastoralnih sruadnica i suradnica (redovnica, laikinja i laika) iz Njemačke uputio čestitku za 70. rođendan. „Vlč. Krištić je već 35 godina u Ulmu. Podsjetimo, vlč. Ilija je bio od 1975. do 1978. Hrvatskoj katoličkoj misiji u Ravensburgu, a te je godine zajedno s pok. vlč. Marijanom Kopićem prešao iz Ravensburga u Ulm gdje je u početku bio dušobrižnik, a kasnije od 1. travnja 1998. preuzeo je vođenje Hrvatske katoličke misije Ulm, a kasnije hrvatskih katoličkih zajednica Ulm, Ehingen, Laupheim i Biberach“, koje vodi do danas, kazao je delegat vlč. Komadina, koji je vlč. Krištiću u znak zahvalnost za sve što je učinio za Hrvate katolike u Njemačkoj predao prigodni dar.
Misno slavlje uveličao je domaći mješoviti zbor uz orguljsku pratnju Julija Lovrića-Caparina, te skupina djevojaka iz zajednice pod vodstvom Antonele Rajkovače.
Ujedno je referentica zajednica Janja Kobaš sve pozvala u obližnju župnu dvoranu župe sv. Georga na zajednički objed i prigodni slavljenički program.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić