Svetu misu služio je fra Smiljan Berišić, a potom su ispred crkve Sv. Nikole Tavelića veleposlanik Kušen i ministar Hayes u prisustvu Odbora Naselja Kardinal Stepinac i mnogobrojnih Hrvata otkrili kip australske svetice Mary MacKillop 

I ove godine marljivi članovi Naselja “Kardinal Stepinac” organizirali su u nedjelju, 22. svibnja svečanu proslavu kojoj se odazvalo vise od 3.500 Hrvata iz cijele sydneyjske metropole. Među uzvanicima bili su i dr. Damir Kušen, veleposlanik RH u Canberri i Hrvoje Petrušić, gk RH u Sydneyju sa suprugama, Chris Hayes, federalni predstavnik australske vlade i mnogi drugi.

Svečanost je počela svetom misom, koju je služio fra Smiljan Berišić. Potom je supruga veleposlanika Loreta Bertoša Kušen u društvu Milana Bogovića, predsjednika Odbora Naselja kardinal Alojzije Stepinac otvorila izložbu ručnih radova u dvorištu Naselja. Ispred crkve Sv. Nikole Tavelića otkriven je kip australske svetice Mary MacKillop, a otkrili su ga veleposlanik Kušen i ministar Hayes u prisustvu Odbora Naselja Kardinal Stepinac i mnogobrojnih Hrvata.

Uslijedilo je razgledavanje ručnih radova i susreti sa stanovnicima Naselja, kojih je sada ovdje oko 150. U crkvenom dvorištu organiziran je izlet na kojemu je servirana hrana i pića, a za zabavu su se pobrinuli članovi glazbenog sastava Budilice – Josip Zorić i Kemo Bungurić koji ovih dana odlaze na humanitarnu turneju po Hrvatskoj…

Poslije ručka održani su prigodni govori Milana Bogovića, predsjednika Odbora Naselja Kardinal Stepinac, dr. Damira Kušena, veleposlanik RH, Chrisa Hayesa, predstavnika u vladi Australije i drugih.

Ova tradicionalna manifestacija ove se godine održava se u sklopu 30 godina postojanja Naselja, koje je osnovano 1986. godine a počelo s radom 1991. godine. U njemu sada živi 150 stanovnika za koje se brine profesionalno osoblje na čelu s ravnateljem Matom Smolčićem. Naselje godinama pomaže žrtvama Domovinskog rata i domovini Hrvatskoj, kao i žrtvama vremenskih neprilika u Australiji. Također, već 20 godina, održava tzv. Australia Day Appeal u suradnji s crkvom Sv. Nikole Tavelića.

Otkrivanje kipa australske svetice Mary MacKillop priznanje je ovoj australskoj humanitarki koja je u svojem životu pomagala mnoge unesrećene i zasluženo proglašena svetom, kazao je fra Smiljan Berišić.

Tekst i fotografije: Franjo Harmat

     

Potpisi pod slike:
1 – Veleposlanik Kušen i ministar Hayes otkrivaju kip australske svetice Mary MacKillop
2 – Razgledanje hrvatskih narodnih nošnji
3 – Josip Zorić i Kemo Bungurić zabavljali su goste
4 – Mnogobrojni gosti na izletu
5 – Rukotvorine Naselja
6 – Ličanka Marica Čaldarević ispred stana za tkanje i kolovrata