Proslava je u crkvenoj dvorani u Schaffhausenu okupila bivše i sadašnje učenike, učitelje, roditelje te predstavnike grada i školskih ustanova, a organizator je bio Školski odbor udruge roditelja na čelu sa predsjednicom Katarinom Kušanić

U subotu, 20. veljače proslavljen je 25. rođendana Hrvatske dopunske škole u Schaffhausenu i Neuhausenu. Nakon Ženeve i Buchsa, to je jedna od naših najstarijih dopunskih škola u Švicarskoj.
Proslava je u crkvenoj dvorani u Schaffhausenu okupila bivše i sadašnje učenike, učitelje, roditelje te predstavnike grada i školskih ustanova, na čelu s Ursom Hunzikerom, podpredsjednikom i referentom za obrazovanje u Gradskom vijeću Schaffhausena.
Organizator je bio Školski odbor udruge roditelja na čelu sa predsjednicom Katarinom Kušanić. Svečanost Hrvatske nastave simbolično je vezana uz Međunarodni dan materinskog jezika 21. veljače, kako bi se odaslala snažna poruka o važnosti očuvanja hrvatskog jezika, kulture i običaja izvan domovine. Kazala je to Božica Matak, hrvatska učiteljica u Schaffhausenu i Neuhausenu, koja podučava 30 učenika u 4 nastavne skupine.
Davne 1991., u gradu na slapovima Rajne bilo je 90 učenika, podsjetio je uporni hrvatski aktivist Stjepan Lucić. O začecima nastave na hrvatskom jeziku u kantonu Schaffhausen govorio je i Karlo Margetić, tadašnji predsjednik Inicijativnog odbora.
Hrvatsku dopunsku skolu u Švicarskoj trenutno pohađa tek oko 900 učenika, koje podučava 15 učitelja i učiteljica u 20 kantona, kaže Nataša Balić, glavna koordinatorica hrvatske nastave. Djeci u inozemstvu, smatra, treba usaditi korijene i krila kako bi čuvali hrvatski identitet, no istovremeno se uspješno integrirali u švicarsko društvo, njegujući zajedništvo, toleranciju i raznolikost kultura i običaja.
Čestitke organizatorima i entuzijastima koji čuvaju hrvatske vrijednosti izvan domovine uputio je i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH organizira i financira hrvatsku nastavu potpuno ili djelomično u 20 zemalja. Hrvatske dopunske škole u svijetu trenutno pohađa oko 6300 učenika koje podučava 95 učitelja na 310 nastavnih mjesta, kazao je veleposlanik Heina.
Prigodni program osmislila je učiteljica Božica Matak, a program su vodile mame Helena Bukovac i Božana Čavka. Učenici su pripremili igrokaz i glazbeni kolaž, a sve je začinila izložba hrvatskih suvenira i zakuska s domaćim specijalitetima.
Uspjehu Hrvatske dopunske škole pridonosi i dobra suradnja s Hrvatskom katoličkom misijom i KUD-om Fala iz Schaffhausena.

Fotogalerija