U Hrvatskom klubu „August Šenoa“ predstavlja se roman „Dva pira“ Dragojle Jarnević, u Muzeju Csontváry otvara se izložba „Portret grada Zvijezde“ i održava koncert Karlovačkoga komornog orkestra tamošnje Glazbene škole, pod dirigentskom palicom Danijela Martinovića

Generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga i župan Karlovačke županije Ivan Vučić udružili su snage uime institucija na čijem su čelu i organizirali pečušku proslavu 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske za 6. listopada 2016. godine. Programi počinju u Hrvatskome klubu „August Šenoa“ u 17 sati gdje se predstavlja roman „Dva pira“ Dragojle Jarnević, u organizaciji Hrvatskoga kluba „August Šenoa“ i karlovačke Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“.

Književno stvaralaštvo Dragojle Jarnević, jednako kao i njezino javno djelovanje za razvoj hrvatske kulture od velikog su značenja i vrijednosti. Premda svojim preporodnim pjesništvom nije dosegla razinu suvremenoga pjesništva, njezini prozni tekstovi stoje na samom početku razvoja hrvatske proze. Pripovijesti je objavljivala u tadašnjoj periodici, a izdala je i zbirku Domorodne poviesti 1843. godine. U tim tekstovima, koji se prema običaju onoga vremena nazivaju „povijesti“, česti su motivi naslijeđeni iz hajdučko-turske novelistike iako se u nekim njezinim novelama mogu iščitati i naznake protorealizma, koje će vješto kanonizirati August Šenoa. Roman Dva pira, koji je izlazio u časopisu Domobran 1864. godine, uz roman Požeški đak Miroslava Kraljevića, predstavlja prvo djelo ove vrste u novijoj hrvatskoj književnosti.

U 18 sati u Muzeju Csontváry otvara se izložba „Portret grada Zvijezde“ u postavu karlovačkoga Gradskog muzeja, autora Gorana Vranića. Slijedi koncert Karlovačkoga komornog orkestra tamošnje Glazbene škole, pod dirigentskom palicom Danijela Martinovića. Na programu su djela: Zdravko Lončarić: Croatian Infinity za gudački orkestar; Boris Papandopulo: Četiri invencije za cameratu; Zdravko Lončarić: Dijalog za dva saksofona; Ivor Reljić,saksofon; Boris Kolarić, saksofon; Oton Hauska: Koncert za klarinet i komorni orkestar; Robert Pajić, klarinet.
(glasnik.hu)