Crteže je u jednom antikvarijatu u američkom gradu Phoenixu sasvim slučajno otkrio lokalni umjetnik Abe Zucca, a znanstvenici tvrde da je riječ o Teslinoj matematičkoj mreži, svojevrsnoj tablici množenja koja nudi rješenja za mnoga dosad neodgovorena pitanja u matematici

Poput scenarija za neki film zvuči otkriće originalnih crteža svjetski poznatog znanstvenika iz Smiljana Nikole Tesle u jednom antikvarijatu u američkom gradu Phoenixu. Davno izgubljene crteže sasvim je slučajno otkrio lokalni umjetnik Abe Zucca, a znanstvenici tvrde da je riječ o Teslinoj matematičkoj mreži, svojevrsnoj tablici množenja koja nudi rješenja za mnoga dosad neodgovorena pitanja u matematici. U ovu matematičku mrežu Tesla je ubacio tablicu množenja, proste brojeve, dijeljenje, visokosložene brojeve i mnoge druge elemente, a nakon što je se detaljno analizira, otkriva se sva njezina jednostavnost.
Kako piše CBS News, matematički stručnjak Joey Grether, kojem je Zucca pokazao svoje otkriće, nakon proučavanja Tesline tablice konstatirao je da se radi o fenomenalnom otkriću.
– Kada bismo uspjeli učenicima diljem svijeta predstaviti Teslinu tehniku, vrlo bi brzo nestala averzija prema matematici – kazao je Grether. Teslina mreža prikazuje zapravo spiralu sa 12 mjesta, a taj broj, izgleda, nije slučajan kad je Tesla u pitanju – 12 je mjeseci u godini, 12 inča u stopi, 24 sata u danu, a 12 je djeljiv sa 2, 3, 4, i 6. Na svakih 12 brojeva postoji šansa da su 4 broja prosta. Poznata je i Teslina izreka: “Kada biste znali za veličanstvenost brojeva 3, 6 i 9, onda biste u rukama držali ključeve univerzuma.”
Zanimljiv je i podatak da je Teslina tablica množenja nastala 12. 12. 1912.
(www.vecernji.hr)