O knjizi profesorice Filozofskog fakulteta u Zadru Vande Babić, uz autoricu, govorili su akademik Josip Bratulić, jezikoslovac Josip Lisac

Knjiga profesorice Filozofskog fakulteta u Zadru Vande Babić “Kulturalno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke” predstavljena je 23. veljače u Hrvatskome kulturnom društvu “Napredak” u Zagrebu.

O knjizi su govorili akademik Josip Bratulić, jezikoslovac Josip Lisac i autorica knjige Vanda Babić.

Po riječima akademika Bratulića, Boka je svojom kulturom neizostavno povezana s cijelom istočnom obalom Jadrana, što tu kulturu čini sastavnim dijelom jedinstvene i cjelovite hrvatske kulture.

Prof. Lisac je istaknuo ovisnost hrvatske književnosti u Boki o hrvatskoj književnosti u Dubrovniku.

Autorica Babić zavičajno je sljubljena s Bokom, a u istraživanju polazi od bokeljske baštine ne zanemarujući veliku dubrovačku i ostalu hrvatsku baštinu od srednjeg vijeka do danas, rekao je Lisac i dodao kako autorica nastoji potvrditi hrvatsku dionicu bokokotorske književnosti.
Istaknuo je kako ona tu hrvatsku dionicu nastoji usustaviti unutar književnosti i kulture Crne Gore.

U svemu tomu, kako je rekao, koristi se tradicionalnim filološkim metodama i naukom kulturalnog pamćenja.

Knjiga “Kulturalno pamćenje – ogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke” (343 str.) podijeljena je na dva poglavlja – kulturalno pamćenje i pogledi o hrvatskoj kulturi i književnosti Boke te poglavlje o pasionskoj baštini Boke.

Vanda Babić rodila se 1967. u Kotoru. Profesorica je na Filozofskom fakultetu u Zadru.

Fotogalerija