Spisateljica hrvatskih korijena iz Njemačke, nakon „Susjede strankinje“ i romana „Palenta oder Milchkaffee“ promovira u Berlinu najnoviji roman „Schweigsame ferne“

Spisateljica hrvatskih korijena iz Njemačke Ruža Kanitz (rođena Rončević) promovira u Berlinu roman „Schweigsame ferne“ 21. rujna 2013. Autorica je rođena 1961. godine u Lici i to u Kuterevu blizu Otočca. Nakon srednje škole iz zavičaja odlazi u Koper u Sloveniju, gdje nastavlja školovanje. U Berlin stiže 1982. godine iz obiteljskih razloga.
Objavljuje pjesme i priče na njemačkome jeziku, te postiže zapažene uspjehe kod čitatelja. Prva knjiga „Susjeda strankinja“, objavljena 2006. propituje izazove migrantica. Spisateljica je, naime, u knjigu ukoričila razgovore s 23 žene iz cijeloga svijeta koje su pripovijedale potresno o svojim sudbinama, prisjećajući se raznih barijera s kojima se susreću iseljenice.
Zanimljiv je i autoričin roman „Palenta oder Milchkaffee“, koji već u naslovu povezuje autoričin lički zavičaj i njemački Berlin, dom i izmještenu domicilnu sredinu. Glavna junakinja romana je Lucija, koja dolazi u Berlin i ondje u migrantskim prilikama stječe nova bolna i manje bolna iskustva – pa se čini da je fabula mjestimice autobiografska. U trećoj knjizi Ruže Kanitz bit će vjerujemo riječi o iskustvima muškarca u migrantskim prilikama pa vjerujemo da će vas čitateljska znatiželja odvesti na promociju.

Tekst: Vesna Kukavica

Pozivnica