Knjiga grupe autora predstavljena je u Muzeju grada Rijeke kao treća i najopsežnija knjiga monografske trilogije “Merika“ kojom je popraćena sada već kultna izložba riječkoga muzeja

U Muzeju grada Rijeke predstavljena je monografija“ Veliki val-iseljavanje iz Srednje Europe u Ameriku 1880—1914.“ Treća je to i najopsežnija knjiga monografske trilogije “Merika„ kojom je popraćena sada već kultna izložba istoga naziva postavljena prije nekoliko godina Muzeju grada Rijeke. Izložba je nagrađena godišnjom nagradom Hrvatskog muzejskog društva a njezin postav mogli su pogledati i posjetitelji Muzeja imigracije na Ellis Islandu u New Yorku.

Ovo obimno i sadržajno najpotpunije izdanje na promociji su pred tridesetak autora predstavili ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović, kustosica Jelena Dunato, dr.Dragutin Roksandić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, te gost sa Sveučilišta u Udinama dr.Javier P.Grosutti, istraživač povijesti migracija sa prostora nekadašnjeg austrougarskog Primorja.

Monografija donosi sintezu nacionalnih iseljeničkih priča Hrvata, Čeha, Mađara, Nijemaca, Poljaka, Rumunja, Rusina i Slovaka od kojih je u razdoblju od 1903. do 1914., po procjenama autora, preko 330.000 baš preko riječke luke iselilo u „obećanu zemlju“ Ameriku.

Tekst: Dean Miculinić