Na listi zaštićenih nematerijalnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske nalazi se 135 dobara. Ministarstvo kulture putem javnog natječaja za potrebe u kulturi od 2008. do 2014. Poduprlo je više od 300 projekata prezentacije, prenošenja i dokumentiranja upisanih nematerijalnih dobara

Zajednica Talijana grada Rovinja inicirala je projekt ‘Očuvanje nematerijalne baštine Rovinja kroz Ekomuzej batana’, a prihvatilo ga je Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu koje djeluje pri Ministarstvu kulture. Sva potrebna dokumentacija, posebni Unescovi obrasci i vizualni materijali pripremljeni su zajedničkim radom lokalne zajednice Rovinja, te stručnjacima iz Etnografskog muzeja Istre i Ministarstva kulture.
‘Očuvanje nematerijalne baštine Rovinja kroz Ekomuzej batana’ prva je nominacija iz Hrvatske za UNESCO-vu svjetsku listu najboljih projekata očuvanja nematerijalne baštine
Inače, na Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva Hrvatska ima upisanih 13 nematerijalnih dobara: Zvončare s područja Kastavštine, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja (Istarsku ljestvicu), Festu svetog Vlaha, Procesiju za križen s Hvara, Čipkarstvo iz Hvara, Paga i Lepoglave, Umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka Hrvatskog zagorja, Običaj kraljice/ljelje iz Gorjana, Medičarstvo kontinentalne Hrvatske, Sinjsku alku, Nijemo kolo, Bećarac, Klapsko pjevanje i Mediteransku prehranu, a na Listi nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita 1 dobro: glazbeni izričaj ojkanje.
Na listi zaštićenih nematerijalnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske nalazi se 135 dobara. Osim potvrde važnosti tih nematerijalnih dobara, njihov upis u Registar potiče i njihovo očuvanje, te je Ministarstvo kulture putem javnog natječaja za potrebe u kulturi od 2008. do 2014. poduprlo više od 300 projekata prezentacije, prenošenja i dokumentiranja upisanih nematerijalnih dobara.
(tportal)