U dvorani Anthology Film Archives u New Yorku održala se specijalna projekcija filma Album unutar programa 14. Festivala bosanskohercegovačkog filma (BHFF)

Hrvatski dokumentarni film ‘Album’ redatelja Branka Ištvančića odabran je za posebnu projekciju u programu 14. Festivala osanskohercegovačkog filma (BHFF), koji će se održavati od 12. do 15. travnja u New Yorku.

U dvorani Anthology Film Archives 12. travnja održala se specijalna projekcija filma Album, koji prikazuje ostavštinu ratova na Balkanu prikazujući sjećanja kroz fotografije koje su nastale tijekom rata u Hrvatskoj. Nakon projekcije uslijedila je panel diskusija na temu post-jugoslavenske kinematografije. U panel diskusiji sudjelovali su posebni gosti: fotoreporter Ron Haviv, predavač Aleksandar Bošković, glumica/redateljica Mirjana Karanović i kustosica za izvedbene umjetnosti Ana Janevski.

Album je svojevrsni film-esej u kojem književnik Miroslav Kirin pokušava rekonstruirati obiteljski album s fotografijama uništenima u ratu, kada je njegova obitelj morala napustiti kuću u okupiranoj Petrinji. Nakon rata očekuje ga neobična kompenzacija: prilikom povratka umjesto svojih obiteljskih fotografija nalazi nerazvijeni filmski negativ sa snimkama nepoznate srpske obitelji koja je živjela u njegovoj kući tijekom okupacije. Te fotografije, ironično i potresno, postaju dijelom njegova obiteljskog albuma. Film je snimljen u produkciji Factuma, a prikazan je u programima na brojnim filmskim festivalima kao što su ZagrebDox, Alpe Adria film festival u Trstu, Karama film festival za ljudska prava i drugi.
(culturenet.hr)