Dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Hrvatske radio-televizije, bit će prikazan u dvorani Knjižnice HAZU. Inače, osvojio je posebnu autorsku nagradu na Međunarodnom 51. Festivalu turističkog filma u kategoriji dokumentarno-kulturološkog filma u lipnju 2013. godine u talijanskom gradu Lecceu

Dokumentarni film ‘Hodočasnik u Rim’ redatelja Branka Ištvančića, nastao u produkciji Hrvatske radio-televizije, bit će prikazan u četvrtak, 13. ožujka, u 18 sati, u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Uvodnu riječ održat će akademik Zvonko Kusić i prof. dr. sc. Ivan Golub.
Dokumentarni film redatelja Branka Ištvančića, scenariste Ivana Goluba, snimatelja Branka Cahuna, urednika Anđelka Glibe i producenta Mate Čuljka u produkciji Hrvatske radio-televizije, proizveden i praizveden 2011. godine, osvojio je posebnu autorsku nagradu na Međunarodnom 51. Festivalu turističkog filma u kategoriji dokumentarno-kulturološkog filma u lipnju 2013. godine u talijanskom gradu Lecceu.
Prof. dr. sc. Ivan Golub, scenarist i voditelj, jedan od naših najboljih poznavatelja Rima u filmu otkriva znamenitosti Vječnoga Grada te iz posebnog kuta gledatelje upoznaje s rimskim znamenitostima: od bazilika sv. Petra, sv. Marije Velike i sv. Petra u okovima do rimskih trgova, učilišta i parkova.
Prof. dr. sc. Golub u filmu također otkriva kako su tijekom povijesti mnogi Hrvati koji su živjeli i djelovali u Rimu ostavili trag u javnom, kulturnom i znanstvenom životu Vječnoga grada: Julije Klović, Franjo Petrić, Juraj Križanić, Bartol Kašić, Ruđer Bošković i drugi.
(Culturenet.hr)