Prikazivanje ovog filma znak je sjećanja na dva umjetnika i velikana kulturnog, kazališnog i filmskog života Hrvatske, Petra Šarčevića i Vlatka Dulića, oba rođena u Subotici, kojima je bačka ravnica ostala u srcu

Filmska večer na kojoj će biti prikazan film ‘Bački Hrvati’, dvojice poznatih hrvatskih kazališnih umjetnika, redatelja, pisca, sveučilišnoga profesora Petra Šarčevića (1935.–2001.) i kazališnog i filmskog glumca, redatelja Vlatka Dulića (1943.–2015.),održat će se u petak, 18. ožujka, u 18 sati, u Velikoj dvorani Matice hrvatske.
Prikazivanje ovog filma znak je sjećanja na dva umjetnika i velikana kulturnog, kazališnog i filmskog života Hrvatske, oba rođena u Subotici, kojima je bačka ravnica ostala u srcu.
Petar Šarčević (Subotica, 3. X. 1935. – Zagreb, 12. XII. 2001.) kazališni redatelj, kazališni kritičar, sveučilišni profesor, pisac pripovijedaka, esejist, putopisac i pjesnik, diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu i kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 1970. do 1978. te od 1986. do 1989. obnaša dužnost ravnatelja Drame u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. S ansamblima Drame i Opere HNK-a postavio je 56 dramskih i opernih djela. Režirao je oko 70 predstava u Osijeku, Varaždinu, Rijeci, Zadru, Virovitici, Subotici, Mostaru, Sarajevu i drugim gradovima. Kao scenarist i redatelj realizirao je na zagrebačkoj televiziji oko 250 emisija različitog žanra.
Vlatko Dulić (Subotica, 20. IV. 1943. – Zagreb, 20. XI. 2015.) hrvatski kazališni i filmski glumac te kazališni redatelj. Glumu je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je 1970. i diplomirao. Prvi glumački angažman imao je u Gavelli 1968, a djelovao je i u drugim kazalištima (HNK u Mostaru, Kerempuh…). Zapažene uloge imao je u serijama Larin izbor, Stipe u gostima, Dome slatki dome, Bitange i princeze, Putovanje u Vučjak, Hajdučki gaj, Nepokoreni grad, Punom parom i Nikola Tesla. Ostvario je i niz zapaženih filmskih uloga u mnogim našim filmovima (Most na kraju svijeta, Kako je počeo rat na mom otoku i mnogim drugim). Organizira Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata iz Zagreba.
(Culturenet.hr)