Katica Vraneša na čelu je ove zajednice već punih 25 godina, a zaslužna je za stvaranje dokumentacije o prijateljstvu Mainza i Zagreba te monografije o radu i djelovanju Zajednice

Na inicijativu Njemačko-hrvatskog društva/Deutsch-Kroatische Gesellschaft e. V. Mainz 31. ožujka odano je priznanje predsjednici Hrvatske kulturne zajednice e.V. Mainz Katici Vraneša, koja je na čelu ove zajednice već punih 25 godina.

Richard Patzke, predsjednik Njemačko-hrvatskog društva sa sjedištem u Gospodarskoj komori glavnog grada pokrajine Falačko Porajnje/Rheinland-Pfalz čestitao je Vraneši na dugogodišnjem zalaganju, ne samo na očuvanju vlastite kulturne tradiciji, socijalnog angažmana, nego i posebno na stvaranju dokumentacije o prijateljstvu gradova Mainza i Zagreba te monografije o radu i djelovanju Zajednice u posljednjih 25 godina.

Generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak istaknuo je posebno važnost tih izdanja, koja ne samo da dokumentiranju život i rad hrvatskih iseljenika, nego su i koristan priručnik za upoznavanje hrvatsko-njemačkih odnosa.

Hermann Weil, bivši gradonačelnik Mainza (OB a.D.) iznio je kako je prijateljstvo glavnih gradova pokrajine Falačko Porajnje i RH bitno pomoglo u priznanju hrvatske neovisnosti, koja je dobrim dijelom bila inicirano upravo u Mainzu.

Ivica Košak, član Njemačko-hrvatskog društva i predsjednik Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatska Wiesbaden, posebno je naglasio važnost nadregionalne suradnje kojoj lokalna Zajednica iz Mainza značajno doprinosi.

Susret u Mainzu bila je prilika, da se Katici Vraneši, koja je povratkom u domovinu postala Rabljanka, uruči kopija povijesnog portreta Markantuna de Dominisa.

Monografija, 25 godina rada Hrvatske kulturne zajednice Mainz bit će predstavljena na tribini Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske Wiesbaden u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u nedjelju, 23. travnja, s početkom u 16:00 sati u Domu kardinala Kuharića, Holsteinstr. 15A, Wiesbaden.

Tekst: Ivica Košak