U Beču mu je uručeno priznanje Večernjeg lista za visoki plasman za „Osobu godine“ u hrvatskom iseljeništvu, u natjecanju za ovogodišnju Večernjakovu domovnicu

Petru Tyranu, književniku, publicistu i glavnom uredniku gradišćanskohrvatskog tjednika Hrvatske novine u Hrvatskom centru u Beču je 16. ožujka, na svečanosti dodjele 9. Kulturne nagrade „Metron“, uručeno priznanje Večernjeg lista za visoki plasman za „Osobu godine“ u hrvatskom iseljeništvu, u natjecanju za ovogodišnju Večernjakovu domovnicu.

Priznanje koje su u ime Večernjeg lista potpisali članica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić, glavni urednik Dražen Klarić i urednik Inozemnog izdanja Stipe Puđa, Tyranu je u nazočnosti hrvatske veleposlanice u Austriji dr. Vesne Cvjetković, te Stipe Puđe, kao i brojnih predstavnika gradišćanskohrvatskih i hrvatskih udruga u Austriji, predala ovogodišnja dobitnica „Metrona“, Večernjakova dopisnica iz Beča Snježana Herek.

„Iskrene čestitke na visokom plasmanu za Osobu godine, jer biti jedna od tri najpopularnije osobe u hrvatskom iseljeništvu, i to u izuzetno jakoj konkurenciji, sigurno je veliko priznanje čitatelja Večernjaka“, rekla je Herek pri uručenju, dodavši kako je ove godine „Osobom godine“ 4. ožujka u Bad Homburgu u Njemačkoj proglašen nogometni trener Eintrachta Frankfurt Niko Kovač. Drugo i treće mjesto po glasovima čitatelja osvojili su zastupnik u njemačkom Bundestagu, Heilbronn, Josip Juratović i Petar Tyran iz Beča.

Tyranu je na priznanju i sjajnom plasmanu srdačno čestitala i hrvatska veleposlanica dr. Cvjetković.

Petar Tyran je rođen 1955. godine u Novom Selu / Neufeld u austrijskom Gradišću, gdje je završio osnovnu školu. Gimnaziju je pohađao u Beču, gdje je studirao anglistiku, filozofiju i slavistiku. Bio je predsjednik Hrvatskog akademskog kluba u Beču. Vodio je i Institut za narodne grupe u Rustu u Austriji, te bio glavni urednik njegovog časopisa „Pokus“. Od 1983. godine glavni je urednik Hrvatskih novina, iz Željeznog, glavnog grada austrijske pokrajine Gradišće, koje su najznačajnije glasilo gradišćanskih Hrvata. Surađivao je i s austrijskim radijem i televizijom ORF, Studio Gradišće.

Njegov bogati književni opus obilježavaju objave brojnih eseja, kazališnih i ostalih kritika, pjesama, putopisa i znanstvenih priloga u austrijskim, mađarskim, rumunjskim i hrvatskim časopisima.

Priredio je, s H. Kuhnerom, dvojezičnu antologiju suvremenog gradišćanskohrvatskog pjesništva „Ptići i slavuji“, te publicističko djelo Hrvatski bal u Beču. Značajan doprinos dao je i pri organizaciji izložbe „400 godina Hrvata u Beču“ (Zagreb, 2011.). Uredio je „Zbornik o Nikoli Benčiću – Život u službi gradišćanskih Hrvata“, koji je nedavno promoviran u Zagrebu i Beču. Član je Društva književnika te hrvatskog i austrijskog PEN Centra. Kurator je Hrvatskog centra u Beču.
(Fenix Magazin)