“Ljudožder vegetarijanac” ovjenčan je priznanjem FIPRESCI žirija na upravo završenom, 41. izdanju Međunarodnog filmskog festivala FEST u Beogradu. Schmidtove “Metastaze“ su 2010. proglašene najboljim filmom u glavnom natjecateljskom programu “Europa izvan Europe”

Branko Schmidt i njegov “Ljudožder vegetarijanac” ovjenčani su priznanjem FIPRESCI žirija na upravo završenom, 41. izdanju Međunarodnog filmskog festivala FEST u Beogradu. Žiri u sastavu Milan Vlajčić, Miša Novaković i Radmila Djurica većinom je glasova donio odluku da se nagrada Dinko Tucaković, od ove godine nazvana u čast preminulom kritičaru i filmašu, dodijeli “Ljudožderu vegetarijancu“ za “efektno predstavljanje mizantropije, ukorijenjene korupcije i lažne humanosti u zemljama tranzicije”.
To potvrđuje da se Schmidtov film fino uklopio u mini-trend “novog balkanskog brutalizma“ koji predvodi srpska kinematografija s ostvarenjima poput “Klipa”. Ovo je već drugi put da je Schmidt nagrađen na FEST-u; njegove su “Metastaze“ 2010., također snimljene prema predlošku Ive Balenovića, proglašene najboljim filmom u glavnom natjecateljskom programu “Europa izvan Europe”.
(Slobodna Dalmacija)