Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je na dužnost sa suzama u očima. Nakon prisegne od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primila je predsjedničku lentu i odala počast državnoj zastavi

Pucanj Gričkog topa i zvona Crkve svetog Marka označili su 15. siječnja početak svečanosti ustoličenja prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Nakon intoniranja himne ‘Lijepa naša domovino’, odavanja počasti minutom šutnje poginulima u Domovinskome ratu, te međimurske pjesme ‘Dej mi Bože’ koju je a capella otpjevala solistica Renata Sabljak, uslijedila je prisega.
Vidljivo dirnuta, izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prisegnula je na dužnost sa suzama u očima. Prisegu je završila riječima: „Tako mi Bog pomogao.“ Nakon prisegne od predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec primila je predsjedničku lentu i odala počast državnoj zastavi.
U inauguralnom govoru, prva hrvatska predsjednica je, između ostalog, rekla: „Hrvatice i Hrvati, građanke i građani Hrvatske! Vi ste mi ukazali povjerenje i vama ću polagati račune! Bit ću vaš glas, bit ću vaša predsjednica. S neizmjernim ponosom, ali istodobno svjesna velike odgovornosti, preuzimam dužnost hrvatske predsjednice. Jedna sam od vas i dat ću sve od sebe da Hrvatsku učinimo bogatom državom, iz koje mladi neće odlaziti, u kojoj će se više rađati nego umirati, gdje će naši ljudi u zlatnoj životnoj dobi uživati plodove svoga rada. Ako pogriješim imat ću snage priznati i ispraviti pogrešku. Samo zajedništvom cijeloga naroda možemo učini bolju Hrvatsku. Tražimo novi život u budućnosti a ne u prošlosti. Hrvatska će biti bogata zemlja jer ne postoji nijedan razlog da to ne bude. Želim jednoga dana unucima pričati o vremenu kada smo kao i u Domovinskom ratu stali jedni za druge za bolji život te smo i tu bitku dobili. Sve naše razlike moramo pretvoriti u snagu. Beskompromisno ću štititi najugorženije. Bit ću prvi gospodarski diplomat Hrvatske i poticat ću poduzetnike na izvoz. Naši građani pogođeni su krizom i velik broj napušta Hrvatsku. Imamo negativne demografske trendove, a brojne tvrtke odlaze u stečaj. Nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus. Nema vremena za podjele. Moramo prestati živjeti od novca posuđenih od budućih generacija. Ne smijemo stvarati antipoduzetničku klimu. Moj će mandat posebice biti posvećen mladima. Mlade vidim kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva. Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas.“
„Mi smo pobjednički narod, postojan narod, vrijedan narod. Nema toga što mi ne možemo postići kad smo jedinstveni. Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!“, zaključila je govor Kolinda Grabar Kitarović.
Nakon govora predsjednica se spustila s pozornice i sjela u prvi red te pratila svečani program. U njemu su sudjelovali puhački orkestar HV-a koji je izveo ‘Odu zemlji’ Jakova Gotovca iz opere ‘Mila Gojsalića’, Folklorni ansambl Lado koji je otpjevao tradicionalnu pjesmu ‘Lijepo pjeva za lugom djevojka’, a Radojka Šverko uz pratnju orkestra HV-a izvela je pjesmu ‘Ljubim te do bola’. Uslijedila je arija iz ‘Ere s onoga svijeta’ Jakova Gotovca u izvedbi zborova ‘Lado’, HRT-a, ‘Ivan Goran Kovačić’ i ‘Izvor’. Svečana inauguracija završila je uz pjesmu ‘Dream for the Future’ zbora Izvor, a tada su prvoj hrvatskoj predsjednici čestitali domaći i strani uzvanici.
Predsjednica se s Markova trga zaputila prema Kamenitim vratima, odakle je otišla u palaču Dverce gdje je organiziran svečani ručak za brojne uglednike. U Dvercu je Grabar Kitarović održala i niz bilateralnih susreta s predsjednicima i premijerima koji su došli na inauguraciju.
(Laudato.hr)

Inauguralni govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Foto galerija

VIDEO

VIDEO