Upitnik, dostupan na web portalu HMI, služi za prikupljanje podataka o uporabi i učenju hrvatskoga jezika Hrvata i osoba hrvatskoga podrijetla koji žive izvan Republike Hrvatske

Hrvatska matica iseljenika sudjeluje u znanstvenom projektu Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Hrvatski kao nasljedni jezik: trenutačno stanje i razvojne perspektive.
Upitnik dostupan na web portalu Hrvatske matice iseljenika služi za prikupljanje podataka o uporabi i učenju hrvatskoga jezika Hrvata i osoba hrvatskoga podrijetla koji žive izvan Republike Hrvatske. Ispitivanje se provodi isključivo u znanstvene svrhe u sklopu istraživačkoga projekta „Hrvatski kao nasljedni jezik: trenutačno stanje i razvojne perspektive“ koji se provodi na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (voditeljica doc. dr. sc. Lidija Cvikić), a u kojemu je suradnik i HMI.
Upitnikom se ispituju iskustva učenja hrvatskoga, kao i uporabe hrvatskoga jezika u obitelji i zajednici. Vjerujemo da će ovako opsežan i temeljit uvid u trenutačno stanje uporabe i učenja hrvatskoga jezika u inozemstvu dati podatke ključne za dalji razvoj i unapređenje programa učenja hrvatskoga jezika, a time i očuvanja hrvatskoga jezika u inozemstvu. istraživačima. Molimo, ispunite Upitnik.