Režiju filma potpisuje Miro Branković, a podatke je skupio i obradio Walter Vori Lalich, autor priloga u Matičinu Hrvatskom iseljeničkom zborniku koji završava knjigu na tu temu pod naslovom “Od logora do egzodusa”

Drugi dio dokumentarnoga filma „Iz nesigurnosti u neizvjesnost“ prikazan je 28. svibnja . Režiju potpisuje Miro Branković, a podatke je skupio i obradio Walter Vori Lalich, autor priloga u Matičinu Hrvatskom iseljeničkom zborniku. Usto, Lalich završava knjigu na tu temu pod naslovom “Od logora do egzodusa”.
Nakon dugo pripremane propagandne akcije jugoslavenski brod “Partizanka” godine 1948. uplovljava u Australiju po iseljenike koji su se odlučili vratiti u domovinu. U nekoliko plovova više tisuća emigranata odlučilo se za povratak. Mnogi australski gradovi izgubili su svoje stanovnike, a ovo je iseljavanje u Australiji zabilježeno kao najveće iseljavanje u njezinoj povijesti.
Ova je priča desetljećima bila tabu i u Australiji i u Jugoslaviji. Iseljavanje je bilo posljedica stanja u Australiji. Naime, nepoznata je činjenica da je kasnih tridesetih godina prošlog stoljeća izbio “rasni” rat između “starih” Australaca i novih doseljenika: Engleza te Talijana i “Slavena” (uglavnom Hrvata). Bilo je poginulih, spaljeno je više stotina kuća. Hrvati u to doba nisu smatrani bijelcima.
Gotovo 90 posto povratnika, nakon što su u Jugoslaviji prevareni, politički i ekonomski marginalizirani, vratili su se u Australiju. Hrvatska radiotelevizija prati priče nekih od njih. (VK)