Dokumentarni film “Madrecitas – Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru” autora dr. Krunoslava Novaka prikazan je 1. travnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije. Film prikazuje život Službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u zajednicama u glavnom gradu Quitu, te u Esmeraldasu i Paloquemadu, gdje su se sestre najprije nastanile 1988. godine

Dokumentarni film “Madrecitas – Službenice milosrđa, misionarke u Ekvadoru” autora dr. Krunoslava Novaka prikazan je 1. travnja u dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije. Predstavljanje su organizirali Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.
Riječ je o prvom dokumentarcu o hrvatskim misionarima u Južnoj Americi, koji je snimljen u suradnji autora i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Autor je, bez naracije, kao snimatelj, montažer i redatelj, sam ispričao priču s kojom gledatelje upoznaju sestre misionarke, njihovi suradnici i domaći ljudi koji ih doživljavaju kao “madrecitas” – drage majke topla i predana srca.
Odgovorni urednik filma je vlč. Antun Štefan, ujedno nacionalni ravnatelj PMD u Hrvatskoj, koji je i sam bio dugogodišnji misionar u Africi. Zahvaljujući svima koji su se odazvali prikazivanju filma, autor je posebno zahvalio nacionalnom ravnatelju koji ga je potaknuo na rad na filmu koji je nastao tijekom njegova 15-dnevnog boravka sa Službenicama milosrđa u njihovim misijskim kućama u tri provincije u Ekvadoru. Rad na filmu koordinirala je autorova suputnica i djelatnica Nacionalne uprave Ines Sosa Meštrović.
Film prikazuje život Službenica milosrđa koje u Ekvadoru djeluju u zajednicama u glavnom gradu Quitu, te u Esmeraldasu i Paloquemadu, gdje su se sestre najprije nastanile 1988. godine. Među prvim sestrama bila je i s. Lukrecija Mamić. Veliki dio aktivnosti u zajednicama ostvaren je zahvaljujući dobročiniteljima iz Hrvatske, pa je film poticaj za još djelotvorniju potporu misijskom djelovanju.
(IKA)

Pogledajte fotogaleriju