Plesovi dinarskog područja podučavat će se na Matičinoj Zimskoj školi hrvatskoga folklora u Koprivnici od 3. do 12. siječnja 2017. Budući polaznici trebaju popuniti prijavni listić i najkasnije do 1. prosinca 2016. godine poslati u Hrvatsku maticu iseljenika

Plesovi dinarskog područja podučavat će se na Matičinoj Zimskoj školi hrvatskoga folklora u Koprivnici od 3. do 12. siječnja 2017. Organizatorica je Srebrenka Šeravić, prof. a voditelj Škole Andrija Ivančan, prof.

Na Školi folklora podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, šibensko-primoštenskog priobalja, Zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora. Planirana su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.

Škola je namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Voditelj Škole je diplomirani etnolog, etnokoreograf i umjetnički ravnatelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“ Andrija Ivančan. Uz Ivančana, predavanja će držati i drugi hrvatski folklorni stručnjaci: Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Miroslav Šilić, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Horvatović, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, šef dirigent Tamburaškog orkestra HRT i Vjekoslav Martinić.

Polaznici mogu odabrati jednu od ponuđene tri grupe: ples, sviranje tambura(voditelj Tibor Bün, gost predavač maestro Siniša Leopold) i sviranje hrvatskih tradicijskih glazbala (voditelj Vjekoslav Martinić). Završna priredba, u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole, održat će se u Koprivnici u četvrtak, 12. siječnja 2017. u večernjim satima.

Budući polaznici trebaju popuniti prijavni listić i najkasnije do 1. prosinca 2016. godine poslati u Hrvatsku maticu iseljenika. Prijavni listić i sve dodatne informacije mogu zatražiti na adresi:

Hrvatska matica iseljenika
/prof. Srebrenka Šeravić, rukovoditeljica Odjela za kulturu/ 
10000 Zagreb
Trg Stjepana Radića 3

Tel. 01/61 15 116
Fax. 01/4550 700
www.matis.hr 
e-mail: srebrenka.seravic@matis.hr