Hrvatski gradovi često sklapaju prijateljstva s gradovima iz inozemstva. U mnogima od njih žive i hrvatski iseljenici, koji su često ‘kumovali’ prijateljstvima gradova. Prijateljstva su se sklapala i jačala i u teškim ratnim vremenima, kada su gradovi prijatelji nesebično pomagali svojim partnerima u Hrvatskoj

Hrvatski gradovi često sklapaju prijateljstva s gradovima iz inozemstva. U mnogima od njih žive i hrvatski iseljenici, koji su često ‘kumovali’ prijateljstvima gradova. Prijateljstva su se sklapala i jačala i u teškim ratnim vremenima, kada su gradovi prijatelji nesebično pomagali svojim partnerima u Hrvatskoj. Tako su među prijateljima Biograda na Moru austrijski Bad Ischle i njemački Kressbronn am Bodensee. Donja Stubica od 2002. godine prijateljuje s gradom Rodgau iz njemačkog Hessena. Dubrovnik prijateljuje, između ostalih, s austrijskim Grazom, švedskim Helsingborgom, njemačkim Bad Homburgom… Čakovec je prijatelj s njemačkim Schrambergom. Đakovo je grad partner s njemačkim Kirchenthumbachom. Grad Korčula prijatelj je sa australskim Fremantleom. Povelja o prijateljstvu dvaju gradova potpisana je 2000. godine. U Fremantleu živi nekoliko tisuća Korčulana.

Karlovac je, među ostalima, grad prijatelj s Kansas Cityjem. Prijateljstvo između Kansas Cityja iz Sjedinjenih Američkih Država i Karlovca vezano je uz karlovačkim iseljeništvom, a 1977. je službeno uspostavljena suradnja.

Opatija je grad prijatelj s austrijskim Bad Ischlom. Osijek njeguje veze sa švicarskim Lausanneom, njemačkim Pforzheimom, Budimpeštom… Pula je grad prijatelj s njemačkim Trierom i austrijskim Grazom. Rab je vezan s Königsbrunnom (Njemačka), a Rijeka s Kölnom i Neussom. Rovinj je grad prijatelj s njemačkim Leonbergom, Poreč s Poingom, a Samobor s Wirgesom.

Potpisivanje povelje bratimljenja između Leonberga i Rovinja izvršeno je 1990., a taj grad je višekratnim i različitim donacijama pružao pomoć za izbjeglice i prognanike smještene u Rovinju kao i samom gradu za vrijeme agresije na Hrvatsku. Dani Leonberga održavaju se u Rovinju u mjesecu svibnju.

Sisak je grad prijatelj s čak dva njemačka grada – Heidenheimom i Remchingenom.

Split je grad je prijatelj s čileanskim Antofagastom i Punta Arenasom, mjestima poznatim po velikom broju hrvatskih iseljenika. Prijateljuje i s australskim Cockburnom te njemačkim Charlottenburg-Wilmersdorfom.

Šibenik je grad prijatelj s njemačkim Herfordom od 1970. godine. Herford je pomagao hrvatskom gradu za vrijeme Domovinskog rata i poraća.
Trogir veže partnerstvo s njemačkim Vaterstettenom te brojnim drugim gradovima iz Italije, Poljske, Mađarske, Ukrajine… Varaždin je grad prijatelj s austrijskim Bad Radkersburgom te njemačkim Koblentom i Ravensburgom. Vinkovci su vezani uz Kenzingen. Zadar je grad prijatelj s Fürstenfeldbruckom te čileanskim Iquiqueom, također poznatom odredištu hrvatskih iseljenika.

Zagreb prijateljuje s njemačkim Mainzom, Bečom, Pittsburghom, Buenos Airesom… U svim ovim gradovima postoje značajne zajednice hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.
(http://www.croexpress.eu/)