Izložba je otvorena do 10. lipnja, a nakon Beča najvjerojatnije seli hrvatskoj zajednici u Bratislavu. Glazbeni okvir na otvaranju dali su Dubrovački kavaljeri iz Beča

Bečku izložbu otvorila je ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, a goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović.
– Hrvatska karikatura je prepoznatljiva i priznata u svijetu zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima na velikim Svjetskim festivalima koje su afirmirani hrvatski karikaturisti osvajali – rekao je predsjednik Hrvatskog društva karikaturista (HDK) Davorin Trgovčević okupljenim bečkim i gradišćanskim Hrvatima i njihovim austrijskim prijateljima na otvaranju izložbe ”Hrvatska karikatura“ 21. svibnja navečer u Hrvatskom centru u Beču, napomenuvši kako izložba nije podijeljena na tematska područja. Istakao je kako je cilj Društva, koje okuplja stotinjak karaikaturista sustavna promocija hrvatske karikature u zemlji i svijetu, Najavio je da će se u Zagrebu u Klovićevim dvorima polovicom lipnja, pod naslovom ”Izum kroz povijest“ održati 19. Međunarodna izložba karikature.

Bečku izložbu otvorila je ministrica savjetnica u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Zdenka Weber, a goste je uvodno pozdravio predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović, istaknuvši kako se radi o ”izuzetnoj izložbi“, zbog čega se je i okupio ovako veliki broj nazočnih. Dr. Weber je rekla da je humor i karikatura upravo ono što nam svima treba i kako su u Beču izloženi radovi ”univerzalnog značaja“.
– Upravo Beč je dobra izložbena destinacija za radove ovih sjajnih karikaturista i njihove aktualne teme – ustvrdila je.
Izložbeni postav bečke izložbe čini 88 karikatura 47 autora, koji su članovi HDK-a, među kojima su i najpoznatija imena hrvatske karikature poput Srećka Puntarića, Ota Reisingera, Petra Pismestrovića, Nikole Listeša, Zdenka Pudina, Miroslava Gernčara, Nika Titanika i brojnih drugih.
Izložba je otvorena do 10. lipnja, a nakon Beča najvjerojatnije, kako je rekao Trgovčević, seli hrvatskoj zajednici u Bratislavu. Izložba je dosad gostovala u Norveškoj, Francuskoj i Turskoj.
Hrvatsko društvo karikaturista utemeljeno je prije 29 godina s ciljem promicanja hrvatske karikature i njenih autora u RH i svijetu. Društvo je već etablirano i na međunarodnoj sceni i punopravni je član i i suosnivač Federation of Cartoons Organisation (FECO). Glazbeni okvir bečkoj izložbi dali su Dubrovački kavaljeri iz Beča.
(Večernji list)

Tekst: Snježana Herek