S Tamburicom Cindrof Franjo Handl je u izdavačkoj kući Polydor izdao prvu singl ploču Austrije s četiri gradišćanskohrvatske pjesme. Osobno, i kao dužnosnik Hrvatskoga kulturnoga društva u Gradišću trudio se povezati Gradišćanske Hrvate s Hrvatima u staroj domovini

Bivši glazbeni voditelj Tamburice Cindrof, učitelj i hrvatski dužnosnik Franjo Handl umro je 11. veljače u 89. godini života. Pokop ovog rođenoga Vulkaprodrštofca bit će 18. veljače u 15.00 u Cindrofu.
Handl se rodio kao sedmo dijete seljačke obitelji 4. travnja 1927. u Vulkaprodrštofu. Svoje školovanje za učitelja završio je 1949. u Beču. Prvo učiteljsko mjesto bilo mu je u osnovnoj školi u Šuševu. Potom je došao na glavne škole u Gijecu i Cundrofu, osnovne škole u Pandrofu i Novom Selu, a svoju učiteljsku karijeru je završio na glavnoj školi u Cindrofu.
Ondje je preuzeo vježbanje tamburaša, koji su se u školi naučili svirati, i tako je izrastao tamburaški orkestar. Prvi veliki nastup imali su 1961. u Željeznom prilikom proslave 40 – godišnjice postojanja Gradišća. S Tamburicom Cindrof je Franjo Handl u izdavačkoj kući Polydor izdao prvu singl ploču Austrije s četiri gradišćanskohrvatske pjesme.
Osobno, i kao dužnosnik Hrvatskoga kulturnoga društva u Gradišću trudio se povezati Gradišćanske Hrvate s Hrvatima u staroj domovini. Mnoge veze folklornih grupa nastale su uz njegovu pomoć. Redovito je vodio grupe iz Hrvatske po Gradišću.
Franjo Handl je 1997. odlikovan spomen-nagradom Putne blagajne udruženja obrtnika Zagreba. Handl je bio i delegat u onoj grupi učitelja, koji su 1949. sudjelovali na prvom jezičnom tečaju u Dubrovniku.
(Hrvatska redakcija ORF-a)