Bivši učitelj u Hrvatskom Židanu svojim je akvarelima i crtežima ilustrirao mnoge hrvatske knjige i novine, kako u Mađarskoj tako i u Austriji. Brigović je kao novinar redovito punio hrvatsku stranicu u regionalnim mađarskim novinama, a bio je poznat i kao kolekcionar

Poznati hrvatski slikar Lujo Brigović (76) umro je 3. siječnja. Bivši učitelj u Hrvatskom Židanu svojim je akvarelima i crtežima ilustrirao mnoge hrvatske knjige i novine, kako u Mađarskoj tako i u Austriji.
Brigović je kao novinar redovito punio hrvatsku stranicu u regionalnim mađarskim novinama, a bio je poznat i kao kolekcionar. U mirovini je svoju kolekciju staroga oruđa, seljačkih i starinskih predmeta i dokumenata stavio na raspolaganje za utemeljenje seoskih muzeja u Plajgoru, Hrvatskom Židanu i Prisiki.
Lujo Brigović rođen je 1938. u Prisiki. Ondje je desetljećima radio kao učitelj hrvatskoga jezika i slikanja. Potom je službovao u Plajgoru i Hrvatskom Židanu. Organizirao je amaterske kazališne predstave i utemeljio je tamburaški sastav u Hrvatskom Židanu. Bio je aktivan na kulturnom polju, ali ime je stekao u prvom redu kao umjetnik. Crteže i slike izlagao je u raznim hrvatskim selima, tako na primjer u Velikom Borištofu ili pri otvaranju doma hrvatske samouprave u Kisegu. Svojim crtežima je svoj zavičaj oko Židana i ljude nosio u svijet .
Ispraćaj poznatoga hrvatskoga slikara bit će 9. siječnja u Židanu. Misa će početi u 13:30, a potom pokop.
(Hrvatska redakcija ORF-a)