Danas će u Devinskom Novom Selu biti pokopan začetnik održanja hrvatstva u Slovačkoj Viliam Pokorny. Utemeljio je Hrvatsko kulturno društvo u Devinskom Novom Selu, a bio je i među utemeljiteljima Hrvatskoga kulturnoga saveza u Slovačkoj. Ppokrenuo je i časopis „Hrvatska rosa“, pisao je igrokaze i poeziju, skupljao poslovice i rezbario ih na drvene daščice i kuhače

Pjesnik, novinar i začetnik održanja hrvatstva u Slovačkoj Vilijam Pokorny (87) preminuo je 22. studenoga. Pisao je igrokaze i pjesme a osnovao je i hrvatske časopise. Utemeljio je Hrvatsko kulturno društvo u Devinskom Novom Selu, čiji predsjednik je bio 15 godina. Bio i među utemeljiteljima Hrvatskoga kulturnoga saveza u Slovačkoj. Pokop će biti u ponedjeljak, 28. studenoga u Devinskom Novom Selu.

Prije nego je počeo pisati na hrvatskom jeziku, Pokorny je radio kao novinar jednoga slovačkoga kulturnoga časopisa. Kasnije je osnovao i radio za „Novoseoski glas“, a pokrenuo je i časopis za sva hrvatska sela i društva u Slovačkoj „Hrvatska rosa“. Pokorny je autor knjižice o povijesti i kulturi Gradišćanskih Hrvata u Slovačkoj, a pisao je igrokaze i poeziju. Izašli su mu svezak pjesama ” Ča dan donesie” i zbirka šaljivih priča „Novo selo se smije“. Lirika mu ima korijene u novoselskim poslovicama koje je počeo skupljati 1960-ih godina. Njih je rezbario u drvo, u kuhače i daščice. Svoje pjesme je Pokorny djelomično i sam uglazbio.
(Hrvatska redakcija ORF-a)