Profesor Kačurov bio je izuzetni glazbenik i neumorni pedagog, osnivač i voditelj brojnih folklornih ansambala u Zagrebu, Hrvatskoj i u Italiji kod moliških Hrvata. Rođen je 1934. u Plevni (Drama, egejska Makedonija), a preminuo 7. prosinca u Zagrebu

Profesor Kačurov bio je dobar čovjek, pun života, i nadasve je volio pjesmu i glazbu… Ostavio je trajni trag u srcima članova KUD-a Valentinovo, čiji je bio dugogodišnji voditelj, i gdje je svoju ljubav i znanje nesebično prenosio s na nove naraštaje. Ivan Kačurov bio je izuzetni glazbenik i neumorni pedagog, osnivač i voditelj brojnih folklornih ansambala u Zagrebu, Hrvatskoj i u Italiji kod moliških Hrvata. Rođen je 1934. u Plevni (Drama, egejska Makedonija), a preminuo 7. prosinca u Zagrebu.
U listopadu je, u prostorijama Lada u Zagrebu, predstavljena i knjiga „Životni put Ivana Kačurova”, nastala iz pera Elvire Ančić i Ivana Kačurova.
„Trnovit je bio put obitelji Kačurov do Makedonije. Trnovit je bio i put Ivana Kačurova koji je od malih nogu morao zarađivati za sebe i za obitelj jer mu je otac Trifun prvo bio mobiliziran u grčkome građanskom ratu na strani Marcosovih partizana da bi onda godine i godine proveo u dalekome i tajnovitome Sovjetskom savezu, preciznije u Uzbekistanu. Ipak, po svom tom gotovo biblijskom trnju bilo je lakše kročiti uz glazbu pa ne čudi da Ivan Kačurov do današnjih dana čuva filharmonijski klarinet marke Selmer koji je kupio baš u Zagrebu zahvaljujući dolarima koje je otac Trifun donio iz Rusije. Klarinet, najdraži instrument Ivana Kačurova, vodio je toga neumornoga glazbenog pedagoga, ali i kreativca, od Pule, Bribira i Selca do Lučkog i Bukovca, od moliških Hrvata do Hrvata u Njemačkoj. U svome dugome umjetničkom životu vodio je Ivan Kačurov na desetke raznoraznih orkestara, zborova, folklornih skupina, osnovao najmlađu limenu glazbu u Zagrebu, povezivao manjine s većinom i obratno, združivao ljude bez obzira na vjeru i vjerovanja. A najviše je vjerovao u klarinet i obitelj. I da, pri tome je bio strastveni čovjek, južnjak koji se ne srami zaplakati uz pjesmu ‘Zašto si me, majko, rodila’, ali zna i vatreno zaplesati čim čuje reski zvuk kavala. O Ivanu Kačurovu svakako je trebalo napisati knjigu. A kada je nisu napisali drugi, napisao ju je on sam, doduše uz presudnu pomoć Elvire Ančić. Riječ je o srčanoj knjizi koja se može samo toplo preporučiti“, napisao je u svojoj recenziji Denis Derk.
(dšš)
 
Sućut Zajednice Hrvata u Makedoniji obitelji Kačurov