Kazališnim amaterizmom bavio se preko 40 godina, a u Pučkoj sceni glumio je od devedesetih godina prošloga stoljeća. U 15 godina rada odigrao je mnoštvo predstava, koje je i sam režirao, te gostovao u mnogim mjestima u Hrvatskoj te susjednim zemljama

Ivan Bratković rodio se 14. kolovoza 1957. u Velikoj Trnavi. Mirovinu je zaslužio predanim radom u Policijskoj postaji Garešnica, ali ostat će zapamćen kao glumac i redatelj Pučke scene Hrvatske čitaonice u Hercegovcu. Kazališnim amaterizmom bavio se preko 40 godina, a u Pučkoj sceni glumio je od devedesetih godina prošloga stoljeća. Prva predstava u njegovoj režiji bila je ”I oni su htjeli biti sretni” s kojom je kao predstavnik Bjelovarsko – bilogorske županije nastupao na 42. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. U 15 godina rada sa svojim prijateljima glumcima odigrao je mnoštvo predstava, koje je i sam režirao, te gostovao u mnogim mjestima u Hrvatskoj te susjednim zemljama.
S Pučkom scenom, kao voditelj i redatelj, gostovao je je predstavama u Makedoniji (Bitola, Skopje), Crnoj Gori (Tivat), Srbija (Sombor, Ljutovo), Rumunjska (Karaševo), Mađarska (Petrovo Selo, Santovo, Hrvatski Židan, Pečuh…), Austrija (klumpuh), Slovačka (Čunovo), BiH (Travnik)… Pučka scena je s njim na čelu bila sudionik mnogih festivala amaterskih kazališta (Županja, Beli Manastir, Prelog, Slavonski Brod, Topusko). Iza sebe je ostavio mnoge redateljske uspješnice : ”I oni su htjeli biti sretni”, ”Trifun u Zabregu”, ”Autogeni trening”, ”Iščašena ideja”, ”Vrata, prozori i prirodni nagoni”, ”Vidimo se u Den Hagu”, ”Čekajući epitaf”…..
Na 22. Danima hrvatskog pučkog teatra dobio je priznanje za uspješnih 15 godina redateljskog rada u Pučkoj sceni. Na svečanoj dodjeli obećao je predsjednici Hrvatske čitaonice Zrinki Cjetojević da će bar još toliko odraditi kao redatelj. Obećanje nažalost nije održao. Pokopan je u 27. svibnja u svom rodnom mjestu.
Proteklih se godina uspješno okušao i u profesionalnim glumačkim vodama, ostvarivši niz uloga u domaćim dramskim serijama (Dobre namjere, Sve će biti dobro, Zakon ljubavi, Mamutica, Najbolje godine, Bračne vode i mnoge druge).
Ivan Bratković Glišo ostat će, osim kao suprug, otac, sin, brat, kolega policajac, branitelj, lovac, glumac, redatelj, prijatelj, ali prije svega veliki čovjek, zapamćen i po ulozi Ive u dramskoj seriji ”Kud puklo da puklo”.
(S. Topčić Vezmar)