Urednik i kolumnist, suosnivač Hrvatskog glasa Berlin, kolumnist informativnog portala SBplus i suradnik časopisa Matica Emil Cipar (66) preminuo je u Slavonskom Brodu 

Urednik i kolumnist, suosnivač Hrvatskog glasa Berlin, kolumnist informativnog portala SBplus Emil Cipar (66) preminuo je 10. listopada nakon teške bolesti u Slavonskom Brodu.
Pokop je u Bartolovcima kod Slavonskog Broda, u ponedjeljak 13. listopada u 13 sati na groblju gdje su pokopani i Emilovi roditelji.
Rođen je 13. travnja 1948. u malom bosanskom selu Drenova, gdje je završio prvi razred osnovne škole. Od njegove osme godine, slavonskobrodsko predgrađe podno gore Dilj, Bartolovci, postat će njegov zavičaj. Osnovnu školu završio je u Sibinju, a strojarski tehničar postao u Slavonskom Brodu. Svoje prve radne zadaće dobio je u oriovačkoj tvornici namještaja ‘Oriolik’, gdje je ostao dok se nije oženio. Godine 1973., kao gastarbeiter, otišao je obrađivati aluminij u zapadnonjemački gradić Meschede. Iste godine rodio im se sin Kruno, a sedam godina kasnije i Krešimir. Postao je i djed Line i Noaha. Emil je s obitelji preselio u Remscheid gdje je radio do 1985., kad je teško obolio zbog čega je 1987. umirovljen.
Novinarstvom se počeo baviti 1990. pišući za hrvatski tjednik ‘Plavo zvono’ iz Kölna, u kojem će ubrzo postati i zamjenik glavnog urednika. Pored toga, bio je dopisnik brojnih hrvatskih dnevnih, tjednih i mjesečnih izdanja (Večernji list, Arena, Matica – časopis Hrvatske matice iseljenika …) i njemačkih radio emisija, novina (Stern, Spiegel…) putem kojih je širio istinu o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i potrebu za humanitarnom pomoći ugroženim dijelovima zemlje i naroda.
Krajem 2006. godine Emil se vratio u hrvatski zavičaj. Od 2007. godine surađivao je s prvim brodskim portalom ‘SBbonline’, od 2008. suosnivač je, kolumnist i urednik ‘Hrvatskog glasa Berlin’, a od 2010. godine, intenzivno radio je i kao novinar kolumnist informativnog portala ‘SBplus’.