Autor i prevoditeljica će tijekom gostovanja u Meksiku održati nekoliko radionica i programa predstavljanja suvremene hrvatske drame. Gostovanje hrvatskog autorskog tima omogućilo je Ministarstvo kulture

Drama ‘Moj sin samo malo sporije hoda’ hrvatskog dramatičara Ivora Martinića u prijevodu na španjolski jezik Nikoline Židek bit će premijerno je izvedena 6. lipnja u Meksiku. Dramu je režirao ugledni kazališni redatelj Diego Del Rio, a glavnu ulogu Mije odigrala meksička filmska i kazališna glumačka zvijezda Karina Gidi.

Izvedbi drame prisustvovao je autor i prevoditeljica koji će tijekom gostovanja u Meksiku održati nekoliko radionica i programa predstavljanja suvremene hrvatske drame. Gostovanje hrvatskog autorskog tima omogućilo je Ministarstvo kulture.

Svega nekoliko tjedana prije meksičke premijere drame Moj sin samo malo sporije hoda postavljena je i u Arlequin teatru u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja. Dramu je režirao Pablo Ardissone.

Nekoliko tjedana nakon premijere u Meksiku drama će biti izvedena i u glavnom gradu Venezuele, Caracasu, u produkciji nezavisne trupe Deux ex Machina i koprodukciji kulturnog centra Trasnocho Cultural, a u režiji Rossane Hernandez.

Uspjeh ove drame u zemljama španjolskog govornog područja započeo je premijerom drame 2014. godine na Festivalu europske dramatike u Buenos Airesu, koji se održao uz suorganizaciju Hrvatskog centra ITI. Produkcija iz Buenos Airesa u režiji Guilerma Cacace ovjenčana je brojnim nagradama, a još uvijek je na repertoaru kazališta Apacheta. Predstava je tjednima prije izvedbe rasprodana, a trenutačno ima više od 300 odigranih izvedbi u zemlji i inozemstvu čime se svrstala u najizvođenije argentinske predstave zadnjeg desetljeća.
Nove produkcije drame Moj sin samo malo sporije hoda najavljene su u Brazilu, Peruu i Španjolskoj.
(Culturenet.hr)