Naslovnu ulogu u predstavi igra argentinska filmska i kazališna zvijezda Maria Onetto, a predstavu režira Guillermo

Dramski tekst ‘Drama o Mirjani i ovima oko nje’ hrvatskog dramatičara Ivora Martinića, u prijevodu na španjolski jezik Nikoline Židek, premijerno je izveden 16. rujna u kazalištu El Picadero u Buenos Airesu u Argentini.

Naslovnu ulogu u predstavi igra argentinska filmska i kazališna zvijezda Maria Onetto, a predstavu režira Guillermo Cacace.

Teatar Picadero je emblematsko kazalište u Buenos Airesu koje je bilo zatvoreno 30 godina i bilo je predmet atentata jer je bilo prostor Otvorenog kazališta (Teatro Abierto), prvog pokreta kulturnog otpora protiv vojne diktature (1976.-1983.). Ponovo je otvoreno 2012. godine i jedno je od najposjećenijih kazališta Buenos Airesa.

Proboj hrvatskog dramatičara na španjolsko govorno područje započeo je 2014. godine nastupom na Festivalu europske dramatike u Buenos Airesu, a koji se održao uz suorganizaciju Hrvatskog centra ITI. Tada se predstavio dramom Moj sin samo malo sporije hoda koja se premetnula u pravi kazališni hit, te trenutačno broji više od 350 izvedbi. Drame Ivora Martinića u prijevodu Nikoline Židek s uspjehom su postavljene i u Meksiku, Urugvaju, Paragvaju, Venezueli…
(Culturenet.hr)