Projekcija je organizirana uz 111. godina rođenja slavne Zagrepčanke, a obilježava se i 90. obljetnica njezina prvog pojavljivanja na sceni te 80. obljetnica debitantskog nastupa u Metropolitan operi

Film ‘Posljednja primadona’, posvećen jednoj od najvećih svjetskih sopranistica Zinki Kunc Milanov, premijerno je prikazan 15. svibnja u zagrebačkom Muzeju Mimara.

Premijerna projekcija organizirana je uz 111 godina od rođenja Zinke Kunc (Zagreb, 17. svibnja 1906. – New York, 30. svibnja 1989.), čiji je veliki talent primijećen još u vrijeme kada je učila pjevanje u rodnom gradu. 

Od 1927. do 1966. u svoju je bogatu glazbenu biografiju, ali i svjetsku povijest glazbe, upisala 1049 predstava, s 34 uloge u operama Wagnera, Verdija, Puccinija, Mozarta, Straussa, Giordana, Mascagnija, Smetane, Bellinija, Montemezzija, Webera i Zajca te više od 300 koncerata. 

Premijerom filma, čiji je autor povjesničar umjetnosti Stanislav Živkov, obilježava se i 90. obljetnica njezina prvog pojavljivanja na sceni te 80. obljetnica debitantskog nastupa u Metropolitan operi, napominje se u najavi Muzeja Mimara.

Film je nastao na temelju dugogodišnjih istraživanja u brojnim svjetskim novinskim arhivima i muzejskim kolekcijama te intervuja što ih je Zinka Kunc Milanov osamdesetih godina davala raznim novinskim kućama. 

Korištena je i opsežna fotodokumentacija iz Metropolitan opere, a autorima je pomogao i biograf hrvatske primadone, Bruce Burroughs, čija je knjiga o životu Zinke Kunc Milanov u pripremi za tisak.
(Jutarnji.hr)