Film o Miji Čorak Slavenskoj premijerno je prikazan u sklopu festivala “Ples pred kamerama” u New Yorku. Na ovaj pothvat odlučila se Mijina kći Maria Ramas, suredateljica je Kate Jonson, a snimljen je u koprodukciji Slavenska Dance Preservation i televizijske kuće PBS SoCaL

Točno godinu dana prije svog stotog rođendana Mia Čorak Slavenska dobila je zasluženo mjesto na velikom filmskom platnu. Iz Amerike je ovih dana stigla vijest da je nakon deset godina završeno snimanje dokumentarnog filma o najvećoj hrvatskoj balerini svih vremena i jednoj od najutjecajnijih umjetnica svog vremena. Na ovaj pothvat odlučila se Mijina kći Maria Ramas, ispunivši tako obećanje dano majci koja se u posljednjim godinama svog života osjećala zaboravljenom i napuštenom i u Hrvatskoj i u Americi.
Film “Mia, a dancer’s journey” (Odiseja plesačice) premijerno je prikazan 31. siječnja u sklopu festivala “Ples pred kamerama” u New Yorku. Ne znajući puno o danima majčine slave, čega se tek mutno sjećala iz najranijeg djetinjstva, Maria je kroz istraživanje i razgovore s Mijinim suvremenicima otkrila: Mia nije zaboravljena!
– Stvaranje ovog filma za mene je bilo iznimno emotivno putovanje kroz koje sam upoznavala i otkrivala novi svijet – kazala je Maria Ramas za brodski tjednik Posavsku Hrvatsku. Glas hrvatskoj balerini u filmu dala je poznata glumica, dobitnica Emyja, Blythe Danner, suredateljica je Kate Jonson, a snimljen je u koprodukciji Slavenska Dance Preservation i televizijske kuće PBS SoCaL.
(Večernji list list)