Sastanku su nazočili: hrvatski veleposlanik Veselko Grubišić; ministrica Marija Vučinović; poslanik Adrijan Vuksanović; potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović; predsjednik HNV CG Zvonimir Deković, potpredsjednica Ljerka Sindik, kao i dr. Svjetlana Zeković , predsjednica nevladine udruge „Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“ 

Premijer Republike Hrvatske, koji boravi ovih dana u Podgorici, susreo se 1. kolovoza s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Sastanku su nazočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić; ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović; potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, potpredsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ljerka Sindik, kao i dr. Svjetlana Zeković , predsjednica nevladine udruge „Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“ sa sjedištem u Podgorici.

Na početku sastanka se obratila ministrica Vučinović, koja je premijera Plenkovića upoznala sa funkcioniranjem Hrvatske građanske inicijative, koja je na političkoj sceni već petnaest godina, te izrazila zadovoljstvo što je upravo HGI bila dio tima, koji je vodio Crnu Goru na putu neovisnosti, ulaska u NATO, a i putu koji vodi Crnu Goru u Europsku uniju.

Poslanik Vuksanović je izrazio izuzetnu zahvalnost na potpori, koju je premijer dao HGI- ju kada je poslanik Vuksanović bio nositelj liste HGI – ja na parlamentarnim izborima 2016., te se s njim tada i sastao u Zagrebu. Poslanik je istakao dobru suradnju hrvatske nacionalne manjine s institucijama u Republici Hrvatskoj što dokazuje da Republika Hrvatska komunicira s Hrvatima u Crnoj Gori na najbolji mogući način. Također je rekao da iako brojčano mali, Hrvati u Crnoj Gori imaju ogromno kulturno blago te je i sama misija sačuvati ga i ponositi se s onim što su nam prethodni naraštaji ostavili. Poslanik Vuksanović naglašava da samom svojom prisutnošću i djelovanjem na političkom, društvenom i kulturnom životu Hrvati u Crnoj Gori predstavljaju bogatstvo različitosti, koje Crna Gora cijeni i daje potporu Hrvatima kao manjini.

Predsjednik HNV- a Zvonimir Deković je upoznao premijera s radom HNV – a, Domom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi te osvrnuo na brojne kulturne projekte, koji će svojom realizacijom doprinijeti očuvanju kulturne baštine.

Predsjednica Nevladine udruge „Zajednica Hrvata i prijatelja Crne Gore“ dr. Svjetlana Zeković je približila rad Udruge te sami značaj funkcioniranja hrvatskih udruga, koje se trude raditi na očuvanju svega za što se Hrvati kao manjina u Crnoj Gori zalažu.

Potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj pomoći RH hrvatskoj zajednici, kojoj je potpora potrebna za jačanje i pozitivno funkcioniranje. Janović je istakao da se potporom pomjeraju granice te da se time i realiziraju pozitivne stvari.

Gospođa Sindik se osvrnula na rad hrvatske nastave u Crnoj Gori te značaj da je djeca pohađaju i time doprinose na očuvanju hrvatske kulture i jezika.

Premijer Plenković je naglasio da je potpora hrvatskoj manjini neupitna te da je njihova prisutnost na političkom, kulturnom i javnom životu korisna i potrebna za njihov položaj, kao i za povezivanje dviju država.

“Želimo u dogovoru sa Crnom Gorom zajednički štititi manjinska prava, a od Vlade Crne Gore očekujem da nastavi s aktivnostima koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta i kvalitetnog integriranja Hrvata u crnogorsko društvo”, poručio je premijer.
(Radio Dux)