Premijer se sastao s predsjednikom HNV-a u te predsjednikom DSH u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovim

Premijer Andrej Plenković u Banskim se dvorima 23. siječnja sastao s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Slavenom Bačićem te predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnikom u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislavom Žigmanovim.
Razgovaralo se o položaju i statusu hrvatske manjine u Republici Srbiji, priopćili su iz Ureda predsjednika Vlade.
Pozitivnim su ocijenili što se će se nakon višegodišnje stanke 30. i 31. siječnja 2018. godine održati Međuvladin mješovit odbor za praćenje Sporazuma o zaštiti manjina sa Srbijom.
Predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zahvalili su premijeru Plenkoviću na potpori i stalnom kontaktu s najvišim dužnosnicima Vlade Republike Hrvatske. U tom kontekstu spomenuli su i nedavni posjet ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Subotici u prigodi održavanja svečane akademije Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u povodu 15. obljetnice izbora prvog saziva HNV-a u Srbiji i 15. obljetnice obrazovanja na hrvatskom jeziku u Vojvodini i Srbiji.
Predstavnici hrvatske manjine u Srbiji izvijestili su predsjednika Vlade i o projektima te programima koje provode uz potporu Hrvatske, koja preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske mnogobrojnim udrugama i organizacijama osigurava značajna sredstva za njihovo djelovanje.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je položaj hrvatske nacionalne manjine važno pitanje za Vladu Republike Hrvatske te izrazio očekivanje da će Republika Srbija u punoj mjeri ispuniti preuzete međudržavne obveze. To se odnosi na pitanja političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, njihovih kulturnih prava te obrazovanja i informiranja na hrvatskome jeziku i pismu.
Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili i potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
(tportal.hr)