Nakon sastanka sa švedskim premijerom, Plenković je u Hrvatskom društvu Velebit razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruga u Švedskoj

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je u četvrtak, 16. studenoga u Göteborgu sa švedskim kolegom Stefanom Loefvenom o jačanju gospodarske i znanstvene suradnje dviju zemalja te o suradnji u obrani, budući je Švedska sa svojim Gripenom jedan od ponuđača borbenih lovaca Hrvatskoj.
Plenković je doputovao u Göteborg, gdje će se u petak održati socijalni summit Europske unije, čiji je domaćin premijer Loefven.
– U razgovoru s Loefvenom bilo je riječi o odnosima između Hrvatske i Švedske općenito, unapređenju gospodarske suradnje, važnoj ulozi Hrvata koji žive u toj zemlji kao poveznice i mosta za jačanje gospodarske suradnje te razumijevanje između dvije zemlje – rekao je Plenković novinarima nakon sastanka.
– Švedska je zemlja s kojom imamo razgranatu ekonomsku suradnju, u Hrvatskoj su prisutni Ericsson Nikola Tesla, Tele2, Ikea je došla prije nekoliko godina… Oni su zainteresirani za povezivanje tog trokuta između poslovnog svijeta, akademske zajednice i institucija. To je model koji Švedska želi primijeniti u međunarodnim odnosima. Nadam se da će recentni posjet švedskih gospodarstvenika Hrvatskoj pridonijeti jačanju prije svega gospodarske i znanstvene suradnje, a time i pridonijeti našem gospodarskom rastu i međusobnoj razmjeni – rekao je Plenković.
Hrvatski premijer je kazao kako je s Loefvenom razgovarao i o europskim temama poput socijalnih prava o kojima će biti riječi i na sastanku u petak.
Nakon sastanka sa švedskim premijerom, Plenković je u Hrvatskom društvu Velebit razgovarao s predstavnicima hrvatskih udruga u Švedskoj, gdje živi oko 40.000 Hrvata.
– Veselimo se razgovoru s njima, jer želim osluhnuti što mi kao Vlada, Ured za Hrvate izvan Hrvatske, naša diplomatska predstavništva mogu učiniti da odnos s našim iseljenicima s matičnom domovinom bude što bolji i kvalitetniji. Kad god odlazimo u neku u zemlju, uvijek se nastojimo sastati s hrvatskim ljudima kada nam to okolnosti dopuštaju – zaključio je Plenković.
(www.jutarnji.hr)