Opsežni i jedinstveni priručnik koji je ponajprije namijenjen srednjoškolcima i studentima, ali i prosječno obrazovanim govornicima hrvatskoga jezika potpisuju Ante Bičanić, Anđela Frančić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, a objavilo ga je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica

„U pravopis ne bi smjele ulaziti odredbe kojih u pravopisnoj praksi nema. Pravopis služi za uvođenje reda, a ne za izmišljanje nepostojećih načina pisanja, rekao je na predstavljanju „Pregleda povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika” u velikoj dvorani Matice hrvatske sveučilišni profesor i recenzent izdanja Ivo Pranjković.
Opsežni i jedinstveni priručnik koji je ponajprije namijenjen srednjoškolcima i studentima, ali i prosječno obrazovanim govornicima hrvatskoga jezika potpisuju Ante Bičanić, Anđela Frančić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević, a objavilo ga je Društvo za promicanje hrvatske kulture i znanosti Croatica.
– Ova knjiga donosi sve ono što bi svaki Hrvat trebao znati o svojem jeziku – rekao je sveučilišni profesor i potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović ocijenivši da je riječ o izdanju koje može biti zanimljivo svakom ljubitelju jezične problematike u nas.
Na promociji je istaknuo i da je Matici hrvatskoj briga za hrvatski jezik jedan od najvažnijih zadataka, a pohvalio je i veliki izdavački pothvat Croatice, izdavanje Povijesti hrvatskog jezika, čiji je treći tom pred tiskanjem.
– Knjiga je popularno pisana, nema suvišne znanstvene aparature. Ne sadrži ni problematične dijelove ni otvorena pitanja iz gramatike i pravopisa. Autor dijela knjige o pravopisima Ante Bičanić nije se priklonio ni jednoj od postojećih pravopisnih knjiga izbjegavajući radikalna rješenja koja nije potvrdila praksa – rekao je Ivo Pranjković, spomenuvši pri tome da Pregled donosi i pravopisno-gramatički rječnik.
(Večernji list)