Predstojnik je tijekom boravka u Subotici održao sastanke s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, posjetio redakciju Hrvatske riječi i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Posjetio je prvu pripremnu utakmicu nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine u Tavankutu te rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetio je 8. i 9. lipnja Hrvate u Vojvodini. Tijekom boravka u Subotici održao je sastanke s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća te posjetio redakciju Hrvatske riječi i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata. Posjetio je prvu pripremnu utakmicu nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine u Tavankutu te rodnu kuću bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.
Na sastanku u prostorijama HNV-a bili su predsjednik dr. sc. Slaven Bačić, članovi Izvršnog vijeća HNV –a te dopredsjednici za sva četiri područja: Podunavlje, Sombor, Srijem, Subotica, koji su predstojnika izvijestili o trenutačnom stanju i problemima koje pokušavaju riješiti. U NIU Hrvatska riječ ravnatelj Ivan Karan, glavna urednica i predsjednica UO izvijestili su predstojnika o konkretnim aktivnostima i programima koje razvijaju, kao i o problemima u funkcioniranju tjednika nakon 10-postotnog smanjenja proračunskih sredstava za ovu godinu. Na sastanku u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata ravnatelj Tomislav Žigmanov je predstojniku predstavio organizacijske i izdavačke pothvate jedine kulturne institucije Hrvata u Republici Srbiji te zatražio pomoć u nastojanjima da se njihova stručno visoko vrednovana izdanja sustavno integriraju u hrvatski kulturni i znanstveni prostor.
Tijekom boravka predstojnik je posjetio prvu pripremnu utakmicu nogometne reprezentacije Hrvata iz Vojvodine s NK Tavankutom, kao i salaš Balažević koji vodi HKPD Matija Gubec. Reprezentacija se priprema za 4. europsko prvenstvo nacionalnih manjina koje će se krajem mjeseca održati u Južnom Tirolu u Italiji, a potporu za odlazak na ovo natjecanje dao im je i Državni ured.
Ista tako, predstojnik je posjetio rodnu kuću jednoga od najpoznatijih Hrvata rođenih na području Vojvodine, kuću slavnoga bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Tamo je razgovarao s predsjednikom HKPD Jelačić Petrom Pifatom, koji ga upoznao s aktivnostima društva. (www.hrvatiizvanrh.hr)